Prosty pomysł na obiad, ale za to bardzo smaczny, bo kto nie lubi podsmażanej kiełbaski z cebulką, a do tego ziemniaczki i ser żółty? Danie co prawda kaloryczne, ale raz na jakiś czas można sobie pozwolić 😉
Składniki:
- 4 kiełbaski
- 2 duże cebule
- 5-6 ziemniaków
- 100 ml mleka
- 150 g sera żółtego
- łyżka masła
- sól, pieprz, papryka mielona
Przygotowanie
Ziemniaki obieramy, gotujemy do miękkości w osolonej wodzie, odcedzamy. Dodajemy do nich mleko i ubijamy tłuczkiem na gładką masę. Kiełbaski przekrawamy na pół, nacinamy plasterki i wrzucamy na patelnię z rozgrzanym tłuszczem. Cebulę kroimy w piórka i dodajemy do kiełbasy. Cebulę i kiełbasę smażymy na złoto. W naczyniu żaroodpornym układamy gniazdka z ziemniaków (mi wyszły 4), na nich układamy po 2 kawałki kiełbaski i cebulę, posypujemy przyprawami i startym żółtym serem. Zapiekamy ok 25 min w temp 180 C.
Zostaw odpowiedź