Skrzydełka w miodzie

Przepis na skrzydełka pieczone w marynacie z miodu i ketchupu. Polecam, są przepyszne! Idealne na obiad, jak i na ciepłą imprezową przekąskę.

Składniki:

  • ok 1 kg skrzydełek
  • 4 łyżki ketchupu
  • 4 łyżki płynnego miodu
  • 4 łyżki sosu sojowego ciemnego
  • pół łyżeczki słodkiej papryki lub wędzonej
  • sól i pieprz, pieprz ziołowy
  • oregano
  • 4 łyżki oleju

Przygotowanie
Wszystkie składniki na marynatę mieszamy ze sobą. Skrzydełka myjemy, osuszamy (ja pozbywam się lotek). Skrzydełka nacieramy marynatą i odkładamy do lodówki na kilka godzin. Następnie przekładamy je do naczynia żaroodpornego i pieczemy w temp 180 C przez około 45 minut.

skrzydelka_miod