Przepis na zapiekankę z chleba tostowego z kurczakiem i ananasem. Sprawdzi się zarówno na obiad, jaki kolację czy śniadanie.
Składniki:
- puszka kukurydzy
- pierś z kurczaka
- 5-6 plastrów ananasa
- 6 kromek chleba tostowego
- 150 g sera żółtego
- 330 g śmietany 30%
- 2 jajka
- sól, pieprz
Przygotowanie
Pierś z kurczaka kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju. Śmietanę łączymy z jajkami i przyprawami. Chleb tostowy kroimy w kostkę i podsmażamy na suchej patelni. Ananasa kroimy w kostkę, ser ścieramy na tarce. Połowę grzanek wykładamy na dnie zaczynia żaroodpornego, na nie układamy ananasa, kukurydzę i kurczaka. Wysypujemy drugą połowę grzanek. Całość zalewamy sosem ze śmietany i posypujemy serem. Zapiekankę pieczemy ok. 30 minut w temperaturze 200 stopni C.
Zostaw odpowiedź