Przepis na ciasto biszkoptowe przełożone lekkim kremem jogurtowo-śmietanowym i bananami. Pyszne i efektowne!
Składniki:
Biszkopt:
Krem jogurtowy:
Przygotowanie
Przygotowujemy biszkopt: jaja ucieramy z cukrem. Następnie, cały czas miksując, dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, kakao, na końcu dolewamy ocet. Ciasto wlewamy na blaszkę wysmarowaną tłuszczem lub wyłożoną papierem do pieczenia (moja ma wymiary ok 24x24cm, ale można dać trochę większą). Wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy ok 25 minut. Sprawdzamy wykałaczką czy ciasto jest już upieczone. Ciasto odstawiamy do wystygnięcia. Następnie przekrawamy wzdłuż na pół.
Przygotowujemy masę: żelatynę rozpuszczamy w pół szklanki gorącej wody i odstawiamy do ostygnięcia. Galaretki rozpuszczamy w pół litra gorącej wody.
Śmietanę ubijamy na sztywno. Do jogurtu dodajemy cukier, zimną ale jeszcze płynną żelatynę i mieszamy mikserem. Następnie dodajemy ubitą śmietanę i dokładnie mieszamy łyżką. Masa będzie dość płynna, dlatego odstawiamy ją do lodówki na jakieś 30 min, żeby lekko stężała. Po tym czasie banany kroimy w plasterki, skrapiamy sokiem z cytryny. Połowę bananów wykładamy na spodni blat biszkopta (najlepiej żeby był w blaszce), wylewamy 3/4 masy jogurtowej, przykrywamy wierzchnim blatem biszkopta, rozsmarowujemy resztę masy, układamy banany i zalewamy tężejącą galaretką. Ciasto odstawiamy do lodówki na kilka godzin.
Bułki z parówką to jedna z tych przekąsek, które znikają szybciej, niż zdążysz wyjąć drugą…
Ciasto Pijane Rafaello to idealna propozycja dla wszystkich, którzy kochają kokosowe desery o kremowej konsystencji…
Curry z kurczakiem i szpinakiem to prosty, szybki i bardzo smaczny obiad, który przygotujesz praktycznie…
Duo Chmurka – szybka pianka jogurtowa to prosty, lekki i efektowny deser, który przygotujesz bez…
Swojska patelnia z kiełbasą i pieczarkami to idealny pomysł na ciepły, domowy posiłek, który przygotujesz…
Sałatka Meksykańska z Kabanosem i Ananasem to idealna propozycja dla tych, którzy lubią połączenie słodkości…