Przepis na filet z ryby zapiekany z porem i śmietaną. Pyszne urozmaicenie bezmięsnego obiadu.
Składniki:
- 2-3 filety ulubionej ryby
- biała część pora
- 180 ml śmietany 18%
- 100 g sera
- suszona lub świeża posiekana natka pietruszki
- 3 łyżeczki soku z cytryny
- sól, pieprz
Przygotowanie
Rybę dzielimy na porcje, oprószamy solą, pieprzem i skrapiamy sokiem z cytryny. Następnie układamy ją w naczyniu żaroodpornym.
Pora kroimy w półplasterki i podsmażamy na oleju lub maśle. Odstawiamy do przestudzenia (zostawiam go na papierowym ręczniku, aby odsączyć tłuszcz). Śmietanę, starty ser, pora i pietruszkę mieszamy ze sobą. Taką masę wykładamy na kawałki ryby. Zapiekamy bez przykrycia około 20-25 minut w temp 180 C.
Pyszna rybka : )