Przepis na filety rybne marynowane w zalewie pomidorowo-octowej. Potrawa najlepiej smakuje po kilku dniach.
Składniki:
- ok. 700 g filetów rybnych (dałam mirunę)
- jajko
- bułka tarta
- pieprz cytrynowy, sól
- olej do smażenia
Zalewa:
- 1/2 litra wody
- 3 łyżki octu
- łyżeczka cukru
- 70 g przecieru pomidorowego
- 70 g ketchupu
- 2 liście laurowe
- 6-7 ziarenek ziela angielskiego
- 2 duże cebule
- 2 łyżki oleju
- sól, pieprz
Przygotowanie
Filety rybne kroimy na mniejsze kawałki. Posypujemy przyprawami, obtaczamy w roztrzepanym jajku i bułce tartej. Smażymy na oleju z obu stron na złoto. Odstawiamy. Cebulę kroimy na półplasterki i również podsmażamy. Wszystkie składniki zalewy łącznie z cebulą zagotowujemy i gotujemy przez około 5 minut. Filety przekładamy do salaterki i każdą warstwę polewamy zalewą. Ostudzoną potrawę wstawiamy do lodówki na co najmniej 2 dni.
Zostaw odpowiedź