Zupa krem z ziemniakami, włoszczyzną i chrzanem. Podana z boczkiem i jajkiem jest pyszna i sycąca.
Składniki:
- 5-6 średnich ziemniaków
- por
- pietruszka
- 2 marchewki
- pół selera
- 200 g boczku wędzonego
- 3 liście laurowe
- 4 kulki ziela angielskiego
- 4-5 łyżeczek chrzanu
- sól, pieprz
- majeranek
- jajka
Przygotowanie
Warzywa myjemy, obieramy, kroimy w kostkę i smażymy na oleju lub maśle do miękkości. W garnku umieszczamy boczek, zalewamy ok 1,5 l wody, dodajemy ziele angielskie i liście laurowe i zagotowujemy. Gotujemy na małym gazie do miękkości boczku. Następnie boczek, liście i ziele wyjmujemy, a do wywaru dodajemy podsmażone warzywa. Gotujemy przez kilka minut. Dodajemy chrzan i przyprawy. Zupę zdejmujemy z ognia i miksujemy. Ewentualnie doprawiamy jeszcze do smaku. Podajemy z jajkiem ugotowanym na twardo i podsmażonymi plasterkami boczku.
Zostaw odpowiedź