Prosty przepis, który nie sprawi trudności nawet osobom nie potrafiącym gotować, na wytrawne babeczki z chleba, idealne na imprezową przekąskę. Jest to również świetny sposób na wykorzystanie czerstwego pieczywa. Bardzo dobrze smakują na ciepło i na zimno z sosem czosnkowym.
Składniki (ok 10 sztuk):
- 6 kromek pszennego chleba
- pół szklanki mleka
- 2 jajka
- 200 g sera żółtego
- 4 łyżki prażonej cebulki (można pominąć)
- sól, pieprz
- oregano, papryka ostra, papryka wędzona
- 2 ząbki czosnku
Przygotowanie
Pieczywo kroimy w kwadraty, zalewamy mlekiem i odstawiamy na 10 minut żeby namokło. Następnie miksujemy albo rozgniatamy ręką, aby utworzyć jednolitą masę. Dodajemy jajka, ser starty na tarce, czosnek przeciśnięty przez praskę, cebulkę i przyprawy do smaku. Mieszamy dokładnie. Masę nakładamy do wysmarowanych masłem form do muffinek i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 C przez około 30 min.
Zostaw odpowiedź