Polecam przepis na pyszne placuszki. Świetny sposób na wykorzystanie czerstwego pieczywa.
Składniki:
- 5-6 kromki czerstwego chleba
- ok. 1/2 szklanki mleka
- 2 jajka
- 200g pieczarek
- 1/2 papryki
- 150 g wędliny
- 3 łyżki prażonej cebulki
- sól, pieprz, curry
Przygotowanie
Chleb kroimy w kostkę i zalewamy mlekiem, tak żeby całkiem rozmókł. Pieczarki kroimy w plasterki i podsmażamy na maśle, aż woda odparuje. Paprykę i wędlinę kroimy w paski.
Z chleba odciskamy nadmiar mleka, następnie dodajemy resztę składników, przyprawy i mieszamy dokładnie. Placki układamy łyżką w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 30 min w temp 180 C.
Zostaw odpowiedź