Przepis na pyszne, lekkie placuszki ze szpinakiem i twarogiem. Można podać z sosem czosnkowym i kiełkami. Jeden placuszek ma tylko 154 kcal.
Składniki (6 sporych placuszków):
- 450 g mrożonego szpinaku rozdrobnionego
- 4 jaja
- 3 ząbki czosnku
- 100 g chudego twarogu
- sól, pieprz
- 100 g mąki orkiszowej (może być inna)
- 3 łyżki otrąb owsianych
Dodatki:
- jogurt naturalny
- sól, pieprz czarny
- czosnek
- kiełki
Przygotowanie
Szpinak rozmrażamy i odciskamy nadmiar wody. Do miski wbijamy jaja, dodajemy mąkę, otręby, przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy – wszystko razem mieszamy intensywnie trzepaczką. Do wymieszanych składników dodajemy rozdrobniony widelcem twaróg oraz odsączony szpinak i znowu mieszamy. Na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce układamy w odstępach placuszki i pieczemy przez około 35 min w temp 180C.
Zostaw odpowiedź