Szpinakowe fit placuszki (154 kcal)

Przepis na pyszne, lekkie placuszki ze szpinakiem i twarogiem. Można podać z sosem czosnkowym i kiełkami. Jeden placuszek ma tylko 154 kcal.


Składniki (6 sporych placuszków):

  • 450 g mrożonego szpinaku rozdrobnionego
  • 4 jaja
  • 3 ząbki czosnku
  • 100 g chudego twarogu
  • sól, pieprz
  • 100 g mąki orkiszowej (może być inna)
  • 3 łyżki otrąb owsianych

 

Dodatki:

  • jogurt naturalny
  • sól, pieprz czarny
  • czosnek
  • kiełki

Przygotowanie
Szpinak rozmrażamy i odciskamy nadmiar wody. Do miski wbijamy jaja, dodajemy mąkę, otręby, przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy – wszystko razem mieszamy intensywnie trzepaczką. Do wymieszanych składników dodajemy rozdrobniony widelcem twaróg oraz odsączony szpinak i znowu mieszamy. Na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce układamy w odstępach placuszki i pieczemy przez około 35 min w temp 180C.

placki_szpinak