Zupa pomidorowa na skrzydełkach

Przepis na smaczną zupę pomidorową z pomidorami z puszki i makaronem.

Składniki:

  • 5 skrzydełek z kurczaka
  • 2 marchewki
  • pietruszka
  • kawałek selera
  • kawałek pora
  • cebula
  • pół puszki pomidorów
  • 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • kopiasta łyżka śmietany 18%
  • 5 ziaren ziela angielskiego, 4 liście laurowe
  • sól, pieprz
  • makaron nitki lub inny ulubiony

Przygotowanie
Skrzydełka zalewamy 2,5 litra wody, dodajemy ziele angielskie i liście laurowe. Zagotowujemy. Zbieramy „szumowiny”, dodajemy obrane marchewki, pietruszkę, seler i por. Cebulę obieramy, przekrawamy na pół i obsmażamy na suchej patelni. Również dodajemy do wywaru i gotujemy na wolnym ogniu, aż skrzydełka i warzywa zmiękną. Przyprawiamy. Z wywaru wyjmujemy warzywa i skrzydełka. Ja go przecedzam, ale nie jest to konieczne. Marchew i pietruszkę ścieramy na tarce o drobnych oczkach, skrzydełka obieramy z mięsa. Dodajemy je ponownie do wywaru, razem ze zmiksowanymi pomidorami. Gotujemy na wolnym ogniu przez około 10 minut, następnie dodajemy koncentrat pomidorowy i przyprawy do smaku. Wyłączamy ogień, śmietanę hartujemy gorącym wywarem, następnie wlewamy ją do zupy i mieszamy. Zupę podajemy z ugotowanym osobno makaronem.

pomidorowa