Błyskawiczny chłodnik z burakami

Danie, które powstaje w 10 minut. Idealne na letnie upały. Można podać z jajkiem lub młodymi ziemniakami.

Składniki (na 3 porcje):

  • słoik buraczków tartych (do kupienia w każdym markecie)
  • 3 ogórki gruntowe
  • pęczek rzodkiewek
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 litr maślanki
  • pęczek szczypiorku
  • sól, pieprz

Przygotowanie
Na tarce o dużych oczkach ścieramy rzodkiewki i obrane ze skórki ogórki. Do miski wkładamy buraki ze słoika, starte warzywa, przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekany szczypiorek. Zalewamy wszystko maślanką, przyprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy dokładnie. Wstawiamy do lodówki na 15 minut, żeby chłodnik się schłodził.

 

chlodnik-buraki