Bigos z cukinii

Przepis na szybkie danie, idealne do przygotowania w sezonie na cukinię.

Składniki:

  • średnia cukinia
  • papryka czerwona
  • cebula
  • podwójna pierś z kurczaka
  • 2 pętka kiełbasy
  • średnia marchew
  • 80 ml koncentratu pomidorowego
  • łyżka sosu sojowego
  • czosnek niedźwiedzi, pieprz ziołowy
  • sól, pieprz

Przygotowanie
Cukinię ścieramy na tarce o dużych oczkach, zasypujemy ok pół łyżeczki soli i odstawiamy na około pół godziny. Piersi z kurczaka i kiełbasę kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju z cebulą pokrojoną w piórka. Następnie dodajemy marchew startą na tarce i paprykę pokrojoną w paski. Kiedy warzywa zmiękną, dodajemy cukinię odciśniętą z wody powstałej po posoleniu. Dusimy jakieś 5 minut, następnie dodajemy koncentrat, sos sojowy i przyprawy. Dusimy jeszcze chwilę, aż cukinia zmięknie.

bigos_cukinia