Pyszne, lekko słodkie kluseczki z owocami zasmakują zarówno dzieciom, jak i dorosłym. Można podać na różne sposoby: z zasmażką z bułki tartej, posypane cukrem, cynamonem albo ze śmietaną.
Składniki:
Przygotowanie
W dużym garnku zagotowujemy posoloną wodę. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach, banany miksujemy albo rozgniatamy widelcem na papkę. Do miski wbijamy jajka, dodajemy cukier i ubijamy mikserem, aż staną się puszyste. Następnie cały czas ubijając, dodajemy owoce. Potem wsypujemy mąkę i dokładnie mieszamy, aż powstanie ciasto. Konsystencja ciasta ma być raczej luźna i klejąca się do dłoni. Do wrzącej wody wkładamy oderwane kawałki ciasta (odrywamy je byle jak łyżką albo zmoczoną ręką na małe kawałki). Kluski gotujemy przez 2-4 minuty od wypłynięcia na powierzchnię. Wyławiamy je łyżką cedzakową i osączamy.
Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem to danie, które nie tylko doskonale smakuje, ale…
Ciasto Marzenka to elegancki i efektowny deser, który łączy w sobie delikatny biszkopt kakaowy i…
Te ogórki to prawdziwy słoikowy hit, który robi furorę co roku w mojej spiżarni. Są…
Sałatka Słoikowa od Teściowej to sprawdzony przepis na domowe przetwory warzywne, który warto mieć w…
Burgery w cieście drożdżowym to rewelacyjny pomysł na domowe bułki z pysznym, mięsnym nadzieniem. Są…
Gulaszowa z indykiem i batatami to pyszne, rozgrzewające danie jednogarnkowe, które świetnie sprawdzi się na…