Przepis podobny do tradycyjnej ryby po grecku, jednak dodałam jeszcze kilka innych warzyw.
Składniki:
Ryba:
- ok 800 g filetów rybnych
- sok z połowy cytryny
- bułka tarta
- 2 jajka
- sól, pieprz
Warzywa:
- spora marchew
- por
- pietruszka
- puszka groszku
- papryka czerwona
- 2-3 łodygi selera naciowego
- 100 ml koncentratu pomidorowego
- sól, pieprz
Przygotowanie
Rybę kroimy na ok 5-8 cm kawałki, skrapiamy sokiem z cytryny, oprószamy solą i pieprzem. Odstawiamy na pół godziny, następnie otaczamy w rozbełtanych jajkach i bułce tartej. Smażymy na oleju z obu stron na złoto. Nadmiar tłuszczu odsączamy na ręcznikach papierowych.
Marchew i pietruszkę ścieramy na tarce o grubych oczkach. Seler kroimy w kostkę, paprykę w paseczki, pora w piórka. Na patelni rozgrzewamy olej i wsypujemy marchew, pietruszkę i por. Podsmażamy ok 15 minut, aż warzywa lekko zmiękną i dodajemy selera i paprykę. Smażymy, aż wszystkie warzywa będą miękkie. W razie potrzeby podlewamy wodą, aby się nie przypaliły. Pod koniec smażenia dodajemy koncentrat rozmieszamy w 1/3 szklanki wody, odsączony groszek i przyprawy. Dusimy jeszcze chwilę.
Na dno szklanego naczynia wykładamy 1/3 warzyw, na nie układamy połowę ryby. Czynność powtarzamy. Potrawę odstawiamy do ostygnięcia, następnie odkładamy do lodówki na kilka godzin.
Zostaw odpowiedź