Paella to hiszpańska potrawa pochodząca z Walencji, oparta przede wszystkim na ryżu z dodatkiem szafranu. Proponuję paellę w wersji wegańskiej z warzywami.
Składniki:
- około 500 ml bulionu warzywnego
- szklanka ryżu arborio
- czerwona papryka
- 5-6 pieczarek
- por
- 2 ząbki czosnku
- cebula
- garść oliwek zielonych
- puszka pomidorów krojonych
- szczypta szafranu
- papryka słodka, papryka wędzona
- sól, pieprz
Przygotowanie
Cebulę i porę kroimy w kostkę. Podsmażamy je na oleju, następnie dodajemy pieczarki pokrojone w plasterki i smażymy, aż odparuje z nich woda. Dodajemy paprykę pokrojoną w paski, czosnek przeciśnięty przez praskę i pomidory. Dusimy przez chwilę, następnie dodajemy ryż i cały czas mieszając, smażymy kilka minut.
Następnie wlewamy na patelnię gorący bulion z szafranem, dodajemy przyprawy i oliwki. Wszystko zagotowujemy już bez mieszania i zmniejszamy ogień do minimum. Patelnię zakrywamy folią aluminiową i całość dusimy pod przykryciem około 20 minut (nie mieszamy), aż ryż wchłonie cały płyn i zmięknie.
Zostaw odpowiedź