Paella z warzywami (wegańska)

Paella to hiszpańska potrawa pochodząca z Walencji, oparta przede wszystkim na ryżu z dodatkiem szafranu. Proponuję paellę w wersji wegańskiej z warzywami.

Składniki:

  • około 500 ml bulionu warzywnego
  • szklanka ryżu arborio
  • czerwona papryka
  • 5-6 pieczarek
  • por
  • 2 ząbki czosnku
  • cebula
  • garść oliwek zielonych
  • puszka pomidorów krojonych
  • szczypta szafranu
  • papryka słodka, papryka wędzona
  • sól, pieprz

Przygotowanie
Cebulę i porę kroimy w kostkę. Podsmażamy je na oleju, następnie dodajemy pieczarki pokrojone w plasterki i smażymy, aż odparuje z nich woda. Dodajemy paprykę pokrojoną w paski, czosnek przeciśnięty przez praskę i pomidory. Dusimy przez chwilę, następnie dodajemy ryż i cały czas mieszając, smażymy kilka minut.
Następnie wlewamy na patelnię gorący bulion z szafranem, dodajemy przyprawy i oliwki. Wszystko zagotowujemy już bez mieszania i zmniejszamy ogień do minimum. Patelnię zakrywamy folią aluminiową i całość dusimy pod przykryciem około 20 minut (nie mieszamy), aż ryż wchłonie cały płyn i zmięknie.

paella