Błyskawiczne danie dla wielbicieli azjatyckiej kuchni.
Składniki:
- ok 200 g makaronu noodle
- duża pierś z kurczaka
- opakowanie mrożonki mieszanki chińskiej
Sos:
- 2 łyżki sosu sojowego
- łyżka miodu
- 2 łyżki soku z limonki lub cytryny
- 2 ząbki czosnku (przeciśnięty przez praskę)
- imbir, papryka słodka i ostra, kumin, cynamon, odrobina kakao, sól, pieprz
- łyżka mąki kukurydzianej
Przygotowanie
Makaron przygotowujemy wg instrukcji na opakowaniu. Pierś kroimy w kostkę, oprószamy solą, pieprzem i papryką. Mięso podsmażamy na oleju, następnie dodajemy mrożonkę, podlewamy 1/3 szklanki wody i dusimy, aż warzywa zmiękną. Wszystkie składniki na sos mieszamy ze sobą i wlewamy do warzyw i mięsa. Całość dusimy jeszcze chwilę, aż sos lekko zgęstnieje. Dodajemy makaron i mieszamy.
Wow, wygląda naprawdę apetycznie! I wydaje się naprawdę łatwy przepis, chętnie spróbuję <3