Chińszczyzna z makaronem noodle na szybko

Błyskawiczne danie dla wielbicieli azjatyckiej kuchni.

Składniki:

  • ok 200 g makaronu noodle
  • duża pierś z kurczaka
  • opakowanie mrożonki mieszanki chińskiej

Sos:

  • 2 łyżki sosu sojowego
  • łyżka miodu
  • 2 łyżki soku z limonki lub cytryny
  • 2 ząbki czosnku (przeciśnięty przez praskę)
  • imbir, papryka słodka i ostra, kumin, cynamon, odrobina kakao, sól, pieprz
  • łyżka mąki kukurydzianej

Przygotowanie
Makaron przygotowujemy wg instrukcji na opakowaniu. Pierś kroimy w kostkę, oprószamy solą, pieprzem i papryką. Mięso podsmażamy na oleju, następnie dodajemy mrożonkę, podlewamy 1/3 szklanki wody i dusimy, aż warzywa zmiękną. Wszystkie składniki na sos mieszamy ze sobą i wlewamy do warzyw i mięsa. Całość dusimy jeszcze chwilę, aż sos lekko zgęstnieje. Dodajemy makaron i mieszamy.