Trochę inna wersja wielkopolskich pyr z gzikiem. Polecam, potrawa jest pyszna.
Składniki:
Ziemniaki:
- kilka średnich ziemniaków o miękkiej skórce
- 3-4 łyżki oliwy z oliwek
- pieprz czosnkowy, pieprz ziołowy, papryka słodka wędzona
- koper
Ser:
- około 0,5 kg sera białego półtłustego
- pęczek szczypiorku
- pęczek rzodkiewki
- mała cebula
- około 300 ml kwaśnej śmietany 18%
- sól i pieprz
Przygotowanie
Ziemniaki gotujemy w mundurkach prawie do miękkości. Oliwę, przyprawy i posiekany czy suszony koper mieszamy ze sobą. Ziemniaki kroimy na połówki i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Skrapiamy je oliwą z przyprawami. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 C przez około 25 minut.
W tym czasie ser rozgniatamy widelcem, dodajemy posiekany szczypiorek, cebulę i rzodkiew. Wlewamy śmietanę i przyprawiamy do smaku. Wszystko razem dokładnie mieszamy.
Zostaw odpowiedź