Pulpety w białym sosie z warzywami

Przepis na delikatne pulpety wieprzowe w szybkim sosie na mleku z warzywami.

Składniki:

Pulpety:

  • 300 g mięsa mielonego wieprzowego
  • ząbek czosnku
  • jajko
  • bułka tarta
  • sól, pieprz

Ponadto:

  • 2/3 szklanki bulionu
  • 2/3 szklanki mleka
  • 2 garście mrożonki warzywnej do zupy (marchew, fasola, groszek, seler, por itp.)
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • natka pietruszki
  • gałka muszkatołowa
  • sól, pieprz

Przygotowanie
Do mięsa mielonego dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, jajko, przyprawy i około łyżkę bułki tartej. Całość wyrabiamy na gładką masę, jeśli będzie zbyt luźna, dodajemy jeszcze trochę bułki tartej. Formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego.
Bulion i mleko przelewamy do garnka, zagotowujemy. Wrzucamy pulpety i gotujemy je około 15 minut na wolnym ogniu. Następnie wyjmujemy pulpety, wrzucamy mrożone warzywa, przyprawiamy. Gotujemy do uzyskania miękkości warzyw, pod koniec gotowania dodajemy zasmażkę z masła i mąki. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki.
Gotowe pulpety polewamy sosem.

pulpety_sos