Przepis na delikatne pulpety wieprzowe w szybkim sosie na mleku z warzywami.
Składniki:
Pulpety:
- 300 g mięsa mielonego wieprzowego
- ząbek czosnku
- jajko
- bułka tarta
- sól, pieprz
Ponadto:
- 2/3 szklanki bulionu
- 2/3 szklanki mleka
- 2 garście mrożonki warzywnej do zupy (marchew, fasola, groszek, seler, por itp.)
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki
- natka pietruszki
- gałka muszkatołowa
- sól, pieprz
Przygotowanie
Do mięsa mielonego dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, jajko, przyprawy i około łyżkę bułki tartej. Całość wyrabiamy na gładką masę, jeśli będzie zbyt luźna, dodajemy jeszcze trochę bułki tartej. Formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego.
Bulion i mleko przelewamy do garnka, zagotowujemy. Wrzucamy pulpety i gotujemy je około 15 minut na wolnym ogniu. Następnie wyjmujemy pulpety, wrzucamy mrożone warzywa, przyprawiamy. Gotujemy do uzyskania miękkości warzyw, pod koniec gotowania dodajemy zasmażkę z masła i mąki. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki.
Gotowe pulpety polewamy sosem.
Zostaw odpowiedź