Dietetyczne placuszki z kalafiora robi się bardzo szybko i nie wymagają wiele pracy. Jest to danie wegetariańskie i bardzo lekkie – w sam raz po świątecznym obżarstwie. Jeden placuszek to tylko około 58 kcal. Podałam je z sosem czosnkowym na bazie jogurtu naturalnego. Są idealne zarówno na obiad, jak i śniadanie czy ciepłą kolację.
Składniki na około 8 placuszków:
- kalafior
- średnia marchew
- 3 łyżki otrębów owsianych
- 3 łyżki mąki (dałam pszenną, ale może być dowolna)
- 2 jajka
- sól, pieprz, papryka ostra, czosnek
Przygotowanie
Surowy kalafior i marchew ścieramy na tarce. Do warzyw dodajemy otręby, mąkę, przyprawy i jajka. Całość mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Placki układamy łyżką na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Placuszki pieczemy około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 C, następnie je obracamy na drugą stronę i pieczemy jeszcze 15 minut.
Zostaw odpowiedź