Ciasta i desery

Szybkie ciasto z dżemem

Przepis na szybkie ciasto z dżemem jest idealny jeśli nie mamy wiele czasu albo nie chce się nam siedzieć zbyt długo przy garnkach, a mamy ochotę na coś słodkiego. Ciasto nie wymaga też specjalnych umiejętności kulinarnych – wystarczy wrzucić wszystkie składniki do miski, zmiksować i upiec w piekarniku. Będziecie zdziwieni, że tak niewiele czasu i składników potrzeba, aby wyczarować coś pysznego. Polecam, mojemu mężowi, który jest strasznym łasuchem, bardzo smakowało.

Ciasto uzyskało ciemny, fioletowy kolor dzięki dżemowi jagodowemu domowej roboty, który dostałam od teściowej (początkowo myślałam, że to czarna porzeczka ;)) Jeśli dacie dżem, np. z brzoskwiń, ciasto będzie jaśniejsze. Myślę, że świeże jagody zamiast dżemu również byłyby dobre. Ciasto można również upiec na małej kwadratowej blaszce i przełożyć jakąś masą np. śmietanową lub budyniową.

Szklanki jakie użyłam do nabrania mąki i cukru mają 220 ml.

Składniki na szybkie ciasto z dżemem:

• 2 szklanki mąki
• szklanka cukru
• 3 łyżki oleju
• jajko
• 2 łyżeczki proszku do pieczenia
• około 150 ml mleka
• 150 g dowolnego dżemu (dałam jagodowy)

Przygotowanie

Wszystkie składki na ciasto przekładamy do jednej miski. Miksujemy przez kilka minut, aż masa stanie się jednolita. Ciasto wlewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Najlepiej jeśli będzie to keksówka (dł. 26 cm)
Ciasto pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 50-60 minut (do suchego patyczka). Kiedy wystygnie posypujemy je cukrem pudrem, bądź nakładamy lukier lub polewę czekoladową.

Lukier do szybkiego ciasta z dżemem:

100 g cukru pudru

ok 3 łyżki wody (może być również sok z cytryny)

Cukier puder przesiewamy przez sitko. Do miski z cukrem dodajemy stopniowo po łyżce wody i miksujemy bądź ucieramy to uzyskania jednolitej gładkiej masy. Lukier powinien swobodnie spływać z łyżeczki – jeśli jest za rzadki dodajemy jeszcze cukru pudru, jeśli za gęsty wody. Wystudzone ciasto dekorujemy od razu po przygotowaniu lukru.

szybkie ciasto z dżemem

 

Milena

Dzień dobry, nazywam się Milena Kierzkowska i prowadzę ten blog kulinarny od 2011 roku. Preferuję prostą, domową kuchnię i staram się, aby moje przepisy nie były zbyt skomplikowane i mógł je wykonać każdy, nawet nie mający pojęcia o gotowaniu.

Share
Published by
Milena

Recent Posts

Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem – kolorowa, sycąca i pyszna

Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem to danie, które nie tylko doskonale smakuje, ale…

2 dni ago

Ciasto Marzenka z wiśniami, kremem jogurtowym i polewą czekoladową

Ciasto Marzenka to elegancki i efektowny deser, który łączy w sobie delikatny biszkopt kakaowy i…

2 tygodnie ago

Słoikowy hit: ogórki z przecierem i cebulką

Te ogórki to prawdziwy słoikowy hit, który robi furorę co roku w mojej spiżarni. Są…

2 tygodnie ago

Sałatka Słoikowa od Teściowej – przepis na warzywa w delikatnej zalewie

Sałatka Słoikowa od Teściowej to sprawdzony przepis na domowe przetwory warzywne, który warto mieć w…

3 tygodnie ago

Burgery w Cieście Drożdżowym – domowe bułki z mięsnym farszem

Burgery w cieście drożdżowym to rewelacyjny pomysł na domowe bułki z pysznym, mięsnym nadzieniem. Są…

3 tygodnie ago

Gulaszowa z indykiem i batatami – prosty pomysł na obłędny w smaku obiad

Gulaszowa z indykiem i batatami to pyszne, rozgrzewające danie jednogarnkowe, które świetnie sprawdzi się na…

3 tygodnie ago