Wiosenna sałatka z szynką i jajkiem to świetna propozycja na wielkanocny stół. Sałatka jest szybka w przygotowaniu, robi się ją praktycznie w 15 minut, dlatego jest również dobrą propozycją na błyskawiczną kolację. Jest łagodna w smaku i lekkostrawna, naprawdę pyszna! Idealna jako przystawka do dań mięsnych, albo samodzielne danie.
Składniki na sałatkę z szynką i jajkiem:
- pęczek rzodkiewki
- 200 g ulubionej szynki
- puszka groszku konserwowego
- 5 jaj
- pęczek szczypiorku
- 3 łyżki majonezu
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- sól, pieprz
Przygotowanie
Jajka gotujemy na twardo, studzimy i obieramy. Szynkę, jajka i rzodkiewkę kroimy w kostkę. Szczypiorek siekamy. Groszek odsączamy z zalewy. Wszystkie składniki przekładamy do jednej miski. Majonez łączymy z jogurtem i przyprawami. Sosem polewamy resztę składników i dokładnie mieszamy. Sałatkę odstawiamy na godzinę do lodówki.
Zostaw odpowiedź