Przepis na bigos bez kapusty, za to z pieczarkami, kiełbasą i ogórkami kiszonymi. Bigos z pieczarek oczywiście nie przypomina w smaku prawdziwego bigosu, ale danie i tak jest bardzo pyszne, a do tego proste i szybkie do przygotowania. Podałam go z chrupiącym, świeżym pieczywem.
Składniki na bigos z pieczarek:
- 250 g pieczarek
- 4 średnie ogórki kiszone
- 200 g kiełbasy
- 2 duże cebule
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- oregano, papryka ostra, sól, pieprz
Przygotowanie
Pieczarki, ogórki kiszone i kiełbasę kroimy w kostkę, cebulę w piórka. Najpierw podsmażamy na oleju cebulę, następnie dodajemy kiełbasę, po kilku minutach pieczarki. Całość smażymy, aż odparuje sok z pieczarek, po czym dodajemy ogórki, koncentrat pomidorowy wymieszany z 1/3 szklanki wody i przyprawy. Całość mieszamy i dusimy jeszcze około 10 minut.
Jest pyszny. Wiem, bo też robiłam. Pozdrawiam Mops w kuchni