Bigos z pieczarek

Bigos z pieczarek
Bigos z pieczarek

Przepis na bigos bez kapusty, za to z pieczarkami, kiełbasą i ogórkami kiszonymi. Bigos z pieczarek oczywiście nie przypomina w smaku prawdziwego bigosu, ale danie i tak jest bardzo pyszne, a do tego proste i szybkie do przygotowania. Podałam go z chrupiącym, świeżym pieczywem.

Składniki na bigos z pieczarek:

  • 250 g pieczarek
  • 4 średnie ogórki kiszone
  • 200 g kiełbasy
  • 2 duże cebule
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • oregano, papryka ostra, sól, pieprz

Przygotowanie

Pieczarki, ogórki kiszone i kiełbasę kroimy w kostkę, cebulę w piórka. Najpierw podsmażamy na oleju cebulę, następnie dodajemy kiełbasę, po kilku minutach pieczarki. Całość smażymy, aż odparuje sok z pieczarek, po czym dodajemy ogórki, koncentrat pomidorowy wymieszany z 1/3 szklanki wody i przyprawy. Całość mieszamy i dusimy jeszcze około 10 minut.

Bigos z pieczarek
Bigos z pieczarek