Prosty przepis na ciasto z rabarbarem na oleju, które robi się błyskawicznie. Ciasto wychodzi bardzo smaczne, pulchne i mięciutkie. Zamiast rabarbaru można wykorzystać inne owoce: truskawki, brzoskwinie, maliny czy wiśnie.
Składniki na ciasto z rabarbarem na oleju:
- 4 jajka
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 1,5 szklanki mąki
- 0,5 szklanki oleju rzepakowego
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 5-6 gałązek rabarbaru
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
Przygotowanie
Rabarbar obieramy kroimy w kostkę i zasypujemy łyżką cukru. Odstawiamy na 20 minut. Do miski wbijamy jajka i miksujemy je z cukrem i cukrem waniliowym. Następnie dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i olej. Miksujemy do uzyskania jednolitej masy.
Ciasto wylewamy na blaszkę (moja ma ok 22×22 cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Z rabarbaru odlewamy sok, który się wytworzył po zasypaniu cukrem. Rabarbar posypujemy mąką ziemniaczaną i układamy go na cieście. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 C około 30-40 minut (do suchego patyczka).
Można posypać cukrem pudrem.
A co robimy z odlanym sokiem z maka ziemniaczana?
Sok wylewamy, nie jest już potrzebny, a mąką ziemniaczaną obsypujemy rabarbar.
pieklam, bardzo dobre ciasto
piekłem przepyszne piekę teraz 3 raz