Kotlety ziemniaczane z cukinią

Kotlety ziemniaczane z cukinią
Kotlety ziemniaczane z cukinią

Pyszne, wegetariańskie kotlety ziemniaczane z cukinią to wyśmienity sposób na wykorzystanie niezjedzonych ziemniaków z dnia poprzedniego. Podajemy na gorąco, np z sosem pieczarkowym, koperkowym lub chrzanowym i buraczkami.

Składniki:

  • 1 kg ugotowanych ziemniaków
  • 1 kg cukinii
  • kilka gałązek natki pietruszki
  • 100 g mąki pszennej
  • jajko
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • ząbek czosnku, papryka ostra, sól, pieprz
  • bułka tarta

Przygotowanie

Ziemniaki przeciskamy przez praskę. Cukinię obieramy, przekrawamy na pół, pozbawiamy ziaren i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Oprószamy solą i odstawiamy na pół godziny. Po tym czasie cukinię odciskamy z wody i przekładamy do ziemniaków. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki, przeciśnięty przez praskę czosnek, mąki, jajko i przyprawy. Całość wyrabiamy na jednolitą masę, z której formujemy kotleciki i obtaczamy je w bułce tartej. Smażymy je na rozgrzanym oleju z obu stron na złoto.

Kotlety ziemniaczane z cukinią
Kotlety ziemniaczane z cukinią