Pyszne, wegetariańskie kotlety ziemniaczane z cukinią to wyśmienity sposób na wykorzystanie niezjedzonych ziemniaków z dnia poprzedniego. Podajemy na gorąco, np z sosem pieczarkowym, koperkowym lub chrzanowym i buraczkami.
Składniki:
- 1 kg ugotowanych ziemniaków
- 1 kg cukinii
- kilka gałązek natki pietruszki
- 100 g mąki pszennej
- jajko
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- ząbek czosnku, papryka ostra, sól, pieprz
- bułka tarta
Przygotowanie
Ziemniaki przeciskamy przez praskę. Cukinię obieramy, przekrawamy na pół, pozbawiamy ziaren i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Oprószamy solą i odstawiamy na pół godziny. Po tym czasie cukinię odciskamy z wody i przekładamy do ziemniaków. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki, przeciśnięty przez praskę czosnek, mąki, jajko i przyprawy. Całość wyrabiamy na jednolitą masę, z której formujemy kotleciki i obtaczamy je w bułce tartej. Smażymy je na rozgrzanym oleju z obu stron na złoto.
Zostaw odpowiedź