Wyśmienity schab w sosie cebulowym to doskonały pomysł na niedzielny obiad. Podałam z puree z ziemniaków i surówką z kapusty.
Składniki:
- około 0,5 kg schabu bez kości
- mąka
- 2 spore cebule
- szklanka bulionu
- ok 100 ml śmietany 30%
- 2 łyżki sosu sojowego
- kurkuma, sol, pieprz, papryka wędzona
Przygotowanie
Schab kroimy na plastry jak na kotlety, oprószamy solą i pieprzem i obtaczamy w mące. Mięso smażymy z obu stron na rozgrzanym oleju, następnie dodajemy cebule pokrojone w piórka i smażymy jeszcze około 5 minut. Po tym czasie całość zalewamy bulionem i dusimy jakieś 30-45 minut, do miękkości schabu. W razie potrzeby mięso podlewamy bulionem lub wodą. Pod koniec gotowania dodajemy śmietanę, sos sojowy i przyprawy do smaku. Całość dusimy jeszcze około 15 minut.
Zostaw odpowiedź