Makaron z klopsikami w sosie śmietanowym to pyszne i bardzo pożywne danie, idealne na szybki obiad. Do przepisu wykorzystałam mój ulubiony, ale równie dobrze mogą to być świderki czy spaghetti.
Składniki:
Klopsiki:
-
- 300 g mięsa mielonego
- jajko
- 3 łyżki bułki tartej
- łyżeczka musztardy sarepskiej
- 0,5 łyżeczki słodkiej papryki
- sól, pieprz do smaku
- mąka
Makaron:
- 300 g makaronu penne
- por
- 250 g pieczarek
- 250 ml śmietany kremówki (30%)
- ser żółty
- sól, pieprz do smaku
- olej do smażenia
Przygotowanie
Do mięsa mielonego wbijamy jajko, dodajemy bułkę tartą, musztardę i przyprawy. Całość mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Formujemy małe klopsiki, obtaczamy w mące i podsmażamy na patelni ze wszystkich stron. Do klopsików dodajemy posiekany por i pieczarki pokrojone w plasterki. Smażymy przez chwilę, następnie dodajemy śmietanę, sól i pieprz. Całość chwilę gotujemy, aż śmietana zgęstnieje. Na patelnię dodajemy makaron ugotowany al dente i pulpety. Całość przysmażamy jeszcze minutę. Potrawę można posypać startym żółtym serem lub posiekanym szczypiorkiem.
Mniam!