Zalewajka to tradycyjna wiejska zupa przygotowana z zakwasu na żur i ziemniaków. Przepis nieco różni się w zależności od regionu. Niektórzy przygotowują ją na żurze, inni na barszczu białym. Zupa jest wyjątkowo pyszna i tania w przygotowaniu.
Poniżej przedstawiam wersję tej zupy przygotowywaną w moim rodzinnym domu.
Składniki:
- 5 większych ziemniaków
- garść suszonych grzybów
- 2 laski wędzonej kiełbasy
- marchew
- większa cebula
- około 0,5 l żuru (oczywiście najlepszy domowej roboty, w ostateczności kupiony bądź rozrobiony z torebki)
- 3 ząbki czosnku
- 2 liście laurowe, 4 ziarna ziela angielskiego
- pieprz, sól
- płaska łyżeczka majeranku
- 2 łyżki śmietany
Przygotowanie
Grzyby zalewamy szklanką zimnej wody i odstawiamy na kilka godzin, najlepiej na noc. Ziemniaki kroimy w kostkę, zalewamy litrem wody, dodajemy marchew startą na tarce, czosnek w całości, ziele angielskie, liście laurowy, oraz posiekane na drobno grzyby wraz z wodą, w której się moczyły. Gotujemy około 25-30 minut, aż ziemniaki będą miękkie. Następnie stopniowo dodajemy barszcz (do smaku, jeśli lubimy kwaśne zupy dodajemy więcej niż sugeruję w przepisie). Kiełbasę kroimy w kostkę, cebulę drobno siekamy. Całość podsmażamy na niewielkiej ilości tłuszczu i dodajemy do zupy. Zalewajkę przyprawiamy do smaku (lubię z dużą ilością majeranku). Na koniec wlewamy zahartowaną śmietanę.
Zostaw odpowiedź