Bezmięsna zapiekanka ziemniaczana z pieczarkami to dobry pomysł na szybki i tani obiad. Danie jest pyszne, aromatyczne i treściwe.
Składniki:
- 7-8 średnich ziemniaków
- 250 g pieczarek
- spora cebula
- czerwona papryka
- 150 g sera żółtego
- sól, pieprz, pieprz ziołowy, papryka ostra w proszku, gałka muszkatołowa
Przygotowanie
Ziemniaki gotujemy w mundurkach na półtwardo. Studzimy. Pieczarki kroimy w plastry, cebulę w piórka. Oba składniki podsmażamy na patelni. Paprykę kroimy w paski, ser żółty ścieramy na tarce. Ziemniaki obieramy i kroimy w plastry. Połowę z nich układamy na dnie naczynia żaroodpornego. Następnie wykładamy pieczarki z cebulą i surową paprykę. Posypujemy przyprawami. Wykładamy drugą warstwę ziemniaków. Całość posypujemy żółtym serem. Zapiekankę wkładamy do piekarnika nagrzanego do temp 180 C na około pół godziny.
Zostaw odpowiedź