Krówka na krakersach to szybkie i łatwe ciasto bez pieczenia. Słodka masa krówkowa rewelacyjnie komponuje się ze słonymi krakersami.
Składniki:
- około 200 g krakersów
- litr mleka
- 3 budynie śmietankowe
- 2 łyżki cukru
- puszka (400 g) masy krówkowej
- 100 g masła
Przygotowanie
W szklance mleka rozpuszczamy budynie. Resztę mleka zagotowujemy z cukrem. Do gotującego się mleka wlewamy powoli rozpuszczony w mleku budyń, cały czas energicznie mieszając, by nie powstały grudki. Budyń odstawiamy do ostygnięcia. Masło dokładnie ucieramy. Dodajemy 2/3 masy krówkowej, a następnie po łyżce budyniu. Ucieramy wszystko na puszystą masę.
Spód formy (moja ma wymiary ok 24x24cm) wykładamy krakersami. Na nich rozsmarowujemy połowę masy, którą następnie przykrywamy krakersami. Czynność powtarzamy. Wierz krakersów smarujemy wcześniej odłożoną masą krówkową. Ciasto odkładamy do lodówki na co najmniej kilka godzin.
Musi być pyszne. W sam raz do niedzielnej kawy 🙂
Pozdrawiam, Justyna