Ziemniaki faszerowane pieczarkami i serem

Ziemniaki faszerowane pieczarkami i serem
Ziemniaki faszerowane pieczarkami i serem

Ziemniaki faszerowane pieczarkami i serem to wyśmienite, bezmięsne danie na obiad. Podajemy je z ulubioną surówką, sosem tzatziki czy czosnkowym albo z barszczem czerwonym.

Składniki:

  • 4 duże ziemniaki
  • 300 g pieczarek
  • cebula
  • 150 g sera żółtego
  • garść natki pietruszki
  • jajko
  • sól, pieprz

Przygotowanie

Ziemniaki szorujemy i gotujemy w mundurkach na półmiękko. Studzimy, obieramy ze skóry i przekrawamy wzdłuż na pół. Łyżką wydrążamy część miąższu, aby powstały z ziemniaków miseczki.

Pieczarki ścieramy na tarce o grubych oczkach, cebulę drobno siekamy. Oba składniki podsmażmy na maśle. Ziemniaczany miąższ drobno kroimy i mieszamy z pieczarkami, startym serem żółtym, surowym jajkiem, posiekaną natką pietruszki, solą i pieprzem.

Tak przygotowanym farszem napełniamy ziemniaczane miseczki, które układamy na blaszce do pieczenia. Zapiekamy je ok. 20 minut w 200 stopniach.

Ziemniaki faszerowane pieczarkami i serem
Ziemniaki faszerowane pieczarkami i serem