Gulasz z karkówki z warzywami

Gulasz z karkówki z warzywami
Gulasz z karkówki z warzywami

Gulasz z karkówki z warzywami to pyszny sposób na domowy obiad, który nasyci nawet największych głodomorów. Podajemy z ryżem lub kaszą jaglaną.

Składniki:
  • 300 g karkówki
  • papryka czerwona
  • marchew
  • 2 cebule
  • pól puszki fasolki czerwonej
  • 1/2 szklanki bulionu
  • 1/3 szklanki passaty pomidorowej
  • 4 łyżki ketchupu (u mnie ostry)
  • łyżka cukru brązowego
  • 2 łyżki octu winnego
  • łyżka mąki kukurydzianej
  • łyżka sosu sojowego
  • sól, pieprz, papryka ostra
Przygotowanie

Mięso kroimy w kostkę, podsmażamy na patelni. Następnie dodajemy cebulę pokrojoną w piórka i smażymy jeszcze przez chwilę. Mięso zalewamy bulionem i dusimy pod przykryciem. Po około 20 minutach dodajemy marchew pokrojoną w paski, po kolejnych 5-7 minutach paprykę również pokrojoną w paski. Całość dusimy jeszcze 5 minut. Następnie passatę pomidorową mieszamy z ketchupem, sosem sojowym, octem, cukrem i mąką kukurydzianą. Sos wlewamy do mięsa i warzyw. Dodajemy fasolkę i przyprawy. Całość dusimy do miękkości wszystkich warzyw i mięsa.

Gulasz z karkówki z warzywami
Gulasz z karkówki z warzywami