Gulasz z karkówki z warzywami to pyszny sposób na domowy obiad, który nasyci nawet największych głodomorów. Podajemy z ryżem lub kaszą jaglaną.
Składniki:
- 300 g karkówki
- papryka czerwona
- marchew
- 2 cebule
- pól puszki fasolki czerwonej
- 1/2 szklanki bulionu
- 1/3 szklanki passaty pomidorowej
- 4 łyżki ketchupu (u mnie ostry)
- łyżka cukru brązowego
- 2 łyżki octu winnego
- łyżka mąki kukurydzianej
- łyżka sosu sojowego
- sól, pieprz, papryka ostra
Przygotowanie
Mięso kroimy w kostkę, podsmażamy na patelni. Następnie dodajemy cebulę pokrojoną w piórka i smażymy jeszcze przez chwilę. Mięso zalewamy bulionem i dusimy pod przykryciem. Po około 20 minutach dodajemy marchew pokrojoną w paski, po kolejnych 5-7 minutach paprykę również pokrojoną w paski. Całość dusimy jeszcze 5 minut. Następnie passatę pomidorową mieszamy z ketchupem, sosem sojowym, octem, cukrem i mąką kukurydzianą. Sos wlewamy do mięsa i warzyw. Dodajemy fasolkę i przyprawy. Całość dusimy do miękkości wszystkich warzyw i mięsa.
Zostaw odpowiedź