Wegetariańskie

Pasztet sojowy z daktylami

Wegetariański pasztet sojowy z daktylami to pyszny i niebanalny dodatek do pieczywa. Jeśli lubicie roślinne pasztety, musicie go wypróbować! Nie wymaga wiele pracy, choć nieco długo się go robi, gdyż soja musi się gotować co najmniej 2 godziny, aby była miękka.

Składniki:

  • 1 szklanka suchej soi
  • 10 suszonych daktyli
  • średnia marchew
  • 2 cebule
  • 5 pieczarek
  • 2 jajka
  • łyżka sosu sojowego
  • 3 łyżki wody pozostałej po moczeniu daktyli
  • 3 łyżki bułki tartej
  • sól, pieprz, papryka ostra wędzona

Przygotowanie

Soję zalewamy wodą i moczymy przez noc. Następnie soję odcedzamy, płuczemy na sicie, zalewamy świeżą wodą i gotujemy do miękkości (ok 2 godz).

Daktyle zalewamy wodą i moczymy przez około 2 godziny. Następnie kroimy je w kostkę.

Pieczarki, marchew i cebulę podsmażamy na maśle. Odcedzoną soję i podsmażone warzywa miksujemy blenderem na gładką masę.

Do masy dodajemy pokrojone daktyle, wodę pozostałą po ich moczeniu, sos sojowy, jajka, bułkę tartą i przyprawy. Całość wyrabiamy na jednolitą masę.

Pasztet wykładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok godzinę w temp 200 C.

Pasztet sojowy z daktylami
Milena

Dzień dobry, nazywam się Milena Kierzkowska i prowadzę ten blog kulinarny od 2011 roku. Preferuję prostą, domową kuchnię i staram się, aby moje przepisy nie były zbyt skomplikowane i mógł je wykonać każdy, nawet nie mający pojęcia o gotowaniu.

Share
Published by
Milena

Recent Posts

Sałatka tatarska ze śledziem – wyrazista i bardzo smaczna

Sałatka tatarska ze śledziem to jedna z tych sałatek, które od lat pojawiają się na…

4 godziny ago

Łaciatek z makiem – efektowne i bardzo smaczne ciasto

Łaciatek z makiem to ciasto, które przyciąga wzrok już po pierwszym krojeniu. Jasna masa jogurtowa…

2 dni ago

Sałatka jarzynowa z burakami – sprawdzony domowy przepis

Sałatka jarzynowa z burakami to bardzo smaczna odmiana dobrze znanej klasyki. Dodatek buraków sprawia, że…

5 dni ago

Śledzie z serem żółtym w musztardowym sosie – posmakują każdemu

Śledzie w wersji sałatkowej to jeden z najprostszych sposobów na podanie tej ryby w nieco…

1 tydzień ago

Piernik przekładany kremem – wilgotny, aromatyczny i bardzo smaczny

Piernik przekładany kremem to jedno z tych ciast, które najlepiej smakują wtedy, gdy mają chwilę…

1 tydzień ago

Jakie patelnie polecają kucharze?

Wybór odpowiedniej patelni może diametralnie zmienić jakość gotowania — wpływa na smak potraw, ich teksturę…

2 tygodnie ago