Wegetariańskie curry z bobem

Wegetariańskie curry z bobem
Wegetariańskie curry z bobem

Wyśmienite wegetariańskie curry z bobem i mleczkiem kokosowym to pyszne i aromatyczne danie na bezmięsny obiad, które można zrobić w zaledwie pół godziny. Podajemy z ryżem.

Składniki:

  • puszka mleczka kokosowego
  • mrożone warzywa (oczywiście świeże też  mogą być): 250 g bobu, około 200 g groszku, po garści fasolki szparagowej, brukselki, marchwi i pora
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżeczka curry i kurkumy
  • papryka ostra, pieprz ziołowy, pieprz czarny, sól do smaku

Przygotowanie

Cebulę obieram, kroimy w piórka lub talarki i podsmażamy lekko na oleju z drobno posiekanym czosnkiem. Następnie dodajemy mrożone warzywa, zalewamy pół szklanki wody i dusimy około 10 minut, aż warzywa lekko zmiękną. Następnie wlewamy mleczko kokosowe i dodajemy przyprawy. Całość mieszamy i dusimy jeszcze około 25 minut, aż wszystkie warzywa będą miękkie, a sos się lekko zredukuje.

Wegetariańskie curry z  bobem
Wegetariańskie curry z bobem