Zapiekane bułeczki z szynką i serem

Zapiekane bułeczki z szynką i serem
Zapiekane bułeczki z szynką i serem

Zapiekane bułeczki z szynką i serem to bardzo pyszny pomysł na śniadanie lub kolację. Dzieci z nimi przepadają! Nie wymagają wiele pracy, a są świetnym sposobem na tzw. sprzątanie lodówki, gdyż można do nich dać różnego rodzaju składniki, które mamy pod ręką. Pieczywo także nie musi być ekstra świeże, świetnie sprawdzą się bułki z dnia poprzedniego.

 

Składniki na zapiekane bułeczki:

    • 5 kajzerek
    • 7-8 dużych pieczarek
    • cebula
    • 250 g szynki
    • 3 połówki papryki marynowanej
    • 200 g sera żółtego
    • sól, papryka ostra
    • pęczek szczypiorku albo garść rukoli

 

Przygotowanie

Cebulę kroimy w piórka i wrzucamy na patelnię z rozgrzaną łyżką oleju. Smażymy 2-3 minuty następnie dorzucamy pieczarki pokrojone w plastry. Całość smażymy, aż z pieczarek odparuje woda. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Szynkę kroimy w paski, paprykę w kostkę, ser żółty ścieramy na tarce. Bułki przekrawamy na pół i układamy na blaszce. Na nie nakładamy szynkę, pieczarki z cebulą i paprykę marynowaną. Posypujemy solą i papryką. Na wierzch nakładamy ser żółty. Wkładamy je do piekarnika nagrzanego do 180 C i zapiekamy przez około 10 minut do momentu rozpuszczenia się sera. Po wyjęciu z piekarnika posypujemy rukolą lub posiekanym szczypiorkiem. Można także polać ketchupem, majonezem lub sosem czosnkowym.

Zapiekane bułeczki z szynką i serem
Zapiekane bułeczki z szynką i serem

Zobacz inne przepisy na zapiekane pieczywo:

Tosty z gyrosem – przepis na pyszne zapiekanki

Tosty à la pizza – pyszne kanapki na ciepło

Tosty francuskie z piekarnika – śniadanie na wypasie

Bułki faszerowane mięsem i pieczarkami

Zapiekanki z pieczarkami

Bruschetta z mozzarellą i pomidorami

Print Friendly, PDF & Email