Zapiekanka gyros z ryżem jest bardzo smaczna i sycąca. Nie wymaga skomplikowanych składników i szybko się ją robi. Idealna na obiad dla całej rodziny.
Z podanych składników wyjdzie około 6 porcji, proporcje można zmniejszyć, ale zapiekanka smakuje również odgrzana w w mikrofalówce. Jeśli chcemy wersję mniej kaloryczną, można zrezygnować z majonezu.
Składniki:
- duża pierś z kurczaka
- przyprawa do gyrosa
- 200 ryżu
- cebula
- 200g konserwowych ogórków/pieczarek/papryki
- czerwona papryka
- puszka kukurydzy konserwowej
- 250g żółtego sera
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżki ketchupu pikantnego
- sól, pieprz
- natka z pietruszki
Przygotowanie
Pierś z kurczaka kroimy w kostkę, posypujemy przyprawą do gyrosa i podsmażamy na patelni z posiekaną cebulą. Ryż gotujemy w osolonej wodzie, tak żeby był lekko twardy. Paprykę kroimy w paski, pikle w plasterki. Kukurydzę odsączamy z zalewy, a ser ścieramy na tarce.
Do naczynia żaroodpornego wykładamy połowę ryżu, ryż smarujemy łyżką majonezu i ketchupu. Na to nakładamy kurczaka z cebulą, paprykę, kukurydzę i pikle. Całość posypujemy solą i pieprzem. Następnie układamy drugą warstwę ryżu, majonez i ketchup. Wszystko posypujemy serem żółtym. Zapiekankę wkładamy do piekarnika i zapiekamy około 25 minut w temp 180 C. Po wyjęciu z piekarnika posypujemy posiekaną natką pietruszki.
Zostaw odpowiedź