Pyszna zapiekanka makaronowa z pulpetami i warzywami, robi się praktycznie sama, wystarczy ułożyć wszystkie jej elementy w naczyniu żaroodpornym i zapiec w piekarniku. Zapiekanka jest bardzo sycąca i smaczna, z podanych składników wyjdą 4 duże porcje.
Składniki:
Pulpety:
-
- około 400 g mięsa mielonego (dałam z łopatki wieprzowej, ale może być dowolne, które nam smakuje)
- jajko
- 2 ząbki czosnku
- czubata łyżka kaszy manny
- 2 łyżki bułki tartej
- papryka w proszku, majeranek, pieprz ziołowy, sól, pieprz czarny
Ponadto:
- około 250 g makaronu (dałam świderki, ale penne czy kokardki też się sprawdzą)
- około 400 g mrożonych warzyw (dałam mrożonkę składającą się z brokuła, kalafiora i marchwi)
- 150 g sera żółtego
Sos:
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki masła
- 2 szklanki mleka
- około 180 g śmietany 18 %
- 150 g sera żółtego
- sól, pieprz, suszone pomidory, suszony czosnek
Przygotowanie
Najpierw przygotowujemy pulpety: do miski wkładamy mięso, dodajemy jajko, bułkę tartą, kaszę manną, przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy. Całość wyrabiamy ręką na gładką masę. Formujemy nieduże kule.
W rondelku roztapiamy masło, dodajemy mąkę i chwilę przesmażamy, mieszając, aby mąka się nie spaliła. Następnie wlewamy mleko, cały czas mieszając. Całość zagotowujemy, zdejmujemy z ognia i dodajemy śmietanę, starty ser żółty i przyprawy. Mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji.
Do naczynia do zapiekania przekładamy surowy makaron, na niego układamy pulpety, następnie warzywa i sos. Całość posypujemy startym serem żółtym.
Zapiekankę pieczemy pod przykryciem przez około 45 min, w temp 180 C.
Zostaw odpowiedź