Mini pizza z gyrosem to idealny pomysł na wyśmienite przekąski podczas tegorocznego mundialu. Pizzerinki drożdżowe z mięsem w przyprawie gyros, warzywami i dwoma rodzajami sera zachwycą zresztą nie tylko zagorzałych kibiców. Są idealne również na imprezę czy piknik. Smakują dobrze zarówno na ciepło jak i na zimno.
Do przygotowania ciasta można wykorzystać również świeże drożdże, wtedy najpierw trzeba zrobić zaczyn. Ja po prostu akurat nie posiadałam ich w lodówce, a jedną paczkę suszonych drożdży mam gdzieś schowaną zawsze.
Składniki (na około 10 mini pizz):
Ciasto:
- 400 g mąki pszennej
- 220 ml cieplej wody
- opakowanie suszonych drożdży
- łyżka oleju
- łyżeczka soli
- szczypta oreganoSos:
- około 200 ml passaty pomidorowej
- 3 łyżki oliwy
- sól, pieprz, bazylia, oregano, czosnek suszony, cebula suszona
Dodatki:
- pierś z kurczaka
- 200 g mięsa mielonego
- przyprawa do gyrosa
- 3 ogórki kiszone
- cebula czerwona
- kulka mozzarelli
- około 250 g sera żółtego
Przygotowanie
Mąkę przesiewamy przez sito, wsypujemy drożdże, wlewamy wodę i dodajemy olej, sól i oregano.
Ciasto wyrabiamy, aż stanie się gładkie i nie będzie się kleiło do dłoni. Ciasto przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 45 minut do wyrośnięcia.
Wszystkie składniki na sos mieszamy dokładnie ze sobą. Piersi z kurczaka kroimy w kostkę, oprószamy przyprawą do gyrosa, solą i pieprzem. Podsmażamy na oleju, następnie odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Na tej samej patelni można również podsmażyć mięso mielone również oprószone przyprawą do gyrosa, solą i pieprzem.
Cebulę kroimy w piórka, ogórki i mozzarellę w plasterki, ser żółty ścieramy na tarce.
Wyrośnięte ciasto jeszcze raz krótko wyrabiamy, formujemy kulki wielkości mandarynki i cienko rozwałkowujemy. Placki układamy w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy na 25 minut, aby trochę podrosły.
Każdą pizzerinkę smarujemy sosem pomidorowym, układamy na niej mięso mielone lub pierś z kurczaka, cebulę, kilka plasterków ogórka, mozzarellę i ser żółty.
Pizzerinki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 C przez około 30 minut, aż brzegi lekko się zezłocą.
Zostaw odpowiedź