Gołąbki bez zawijania zapiekane w sosie pomidorowym to świetna alternatywa dla wszystkich, którzy lubią tradycyjne gołąbki z ryżem, ale nie chce im się tracić czasu na parzenie kapusty i żmudne zawijanie farszu w jej liście. Osobiście ta wersja gołąbków smakuje mi o wiele bardziej niż jej tradycyjny odpowiednik – są przepyszne, soczyste, delikatne i bardzo aromatyczne.
Gołąbki bez zawijania są idealne na obiad (można podać z ziemniakami lub pieczywem) albo jako ciepłe danie podczas spotkania z przyjaciółmi czy na świątecznym stole. Z pewnościom zasmakują wszystkim gościom.
Składniki:
- 500 g mięsa mielonego (dałam z łopatki wieprzowej)
- 100 g suchego ryżu
- główka niewielkiej kapusty
- 2 jajka
- cebula
- pół szklanki kaszy manny
- sól, pieprz
Sos:
- 400 g passaty pomidorowej lub puszka pomidorów
- szklanka wody lub bulionu warzywnego
- kilka liści laurowych i ziela angielskiego
- łyżka mąki pszennej
- łyżka oleju
- łyżeczka cukru
- sól, pieprz, papryka ostra wędzona
Przygotowanie
Kapustę szatkujemy, posypujemy solą i ugniatamy ręką. Odstawiamy na około 20 minut, aby zmiękła. Po tym czasie odciskamy ją z nadmiaru wody. Ryż gotujemy w osolonej wodzie tak, aby był lekko twardy. Cebulę drobno siekamy i podsmażamy na patelni na złoty kolor.
Kapustę, ryż, mięso mielone i cebulę przekładamy do jednej dużej miski. Dodajemy jajka, kaszę manną i przyprawy. Całość dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Z masy formujemy okrągłe kotleciki wielkości mandarynki.
Gołąbki obsmażamy na patelni z obu stron. Następnie przekładamy je do naczynia żaroodpornego.
Wszystkie składniki na sos mieszamy ze sobą i takim sosem zalewamy gołąbki (jeśli korzystamy z pomidorów z puszki, najpierw je miksujemy). Całość pieczemy pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do 180 C około 30 minut. Następnie zdejmujemy przykrycie i pieczemy jeszcze około 15 minut.
Zostaw odpowiedź