Dania główne

Zapiekanka ziemniaczana z białą kiełbasą

Zapiekanka ziemniaczana z białą kiełbasą i sosem chrzanowym to pyszny pomysł na domowy obiad dla całej rodziny. Jest niezwykle smaczna, sycąca i aromatyczna. Robi się ją błyskawicznie i równie szybko znika z talerzy. Zapiekankę podajemy na ciepło z ulubioną surówką – taka z buraczków będzie pasować idealnie.

W Polsce przyjęło się, że białą kiełbasę spożywamy jedynie w okolicach Wielkanocy i zapominamy o niej w pozostałej części roku. A szkoda, gdyż biała kiełbasa jest jedną ze zdrowszych kiełbas jakie możemy znaleźć w sklepach. Jest bardziej naturalna, gdyż producenci zazwyczaj dodają do niej mniej konserwantów, barwników i regulatorów smaku. Co prawda nie jest to niestety regułą, dlatego zawsze czytajmy ich skład przed zakupem.

Składniki na zapiekankę ziemniaczaną z białą kiełbasą:

  • 500 g białej kiełbasy surowej lub parzonej
  • 4 cebule
  • 200 ml śmietany 30%
  • 4 łyżeczki chrzanu ze słoiczka
  • 8-9 ziemniaków
  • sól, pieprz, majeranek

 

Przygotowanie

Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w cienkie plastry. Cebule kroimy w piórka. Kiełbasę nakłuwamy w kilku miejscach. Śmietanę mieszamy z chrzanem i przyprawami. Na dnie naczynia żaroodpornego układamy ziemniaki, na nie kiełbasy (w całości), a następnie cebule. Całość zalewamy śmietaną z chrzanem. Zapiekankę pieczemy pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do 180 C przez około 45 minut. Następnie zdejmujemy przykrycie i pieczemy jeszcze około 15 minut, aby całość ładnie się zarumieniła.

 

Zapiekanka ziemniaczana z białą kiełbasą

Zobacz inne przepisy na zapiekanki ziemniaczane:

Zapiekanka Ziemniaczana Z Rybą

Zapiekanka Ziemniaczana Z Pieczarkami

Zapiekanka Z Puree Ziemniaczanym I Mięsem Mielonym

Pyszna Zapiekanka Ziemniaczana

Szybka Zapiekanka Ziemniaczana Z Porem I Boczkiem

Zapiekanka Z Ziemniakami I Brukselką

Zapiekanka Ziemniaczana Z Burakami

Milena

Dzień dobry, nazywam się Milena Kierzkowska i prowadzę ten blog kulinarny od 2011 roku. Preferuję prostą, domową kuchnię i staram się, aby moje przepisy nie były zbyt skomplikowane i mógł je wykonać każdy, nawet nie mający pojęcia o gotowaniu.

View Comments

  • Przepis super,szkoda tylko że po godzinie ziemniaki nadal są surowe,może wypadałoby napisać że trzeba je najpierw podgotować aby danie się zrobiło w podanym czasie...

    • Nie wiem jakim cudem po godzinie ma Pani nadal surowe ziemniaki. Może piekarnik się popsuł?

  • U mnie ziemniaki były obgotowane, a kiełbasa podsmażona. Tak się też łatwiej kroi zapiekankę na porcje :)

    • Nie widzę sensu we wcześniejszej obróbce składników, nie lubię dokładać sobie dodatkowej roboty ;)

Share
Published by
Milena

Recent Posts

Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem – kolorowa, sycąca i pyszna

Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem to danie, które nie tylko doskonale smakuje, ale…

3 dni ago

Ciasto Marzenka z wiśniami, kremem jogurtowym i polewą czekoladową

Ciasto Marzenka to elegancki i efektowny deser, który łączy w sobie delikatny biszkopt kakaowy i…

2 tygodnie ago

Słoikowy hit: ogórki z przecierem i cebulką

Te ogórki to prawdziwy słoikowy hit, który robi furorę co roku w mojej spiżarni. Są…

2 tygodnie ago

Sałatka Słoikowa od Teściowej – przepis na warzywa w delikatnej zalewie

Sałatka Słoikowa od Teściowej to sprawdzony przepis na domowe przetwory warzywne, który warto mieć w…

3 tygodnie ago

Burgery w Cieście Drożdżowym – domowe bułki z mięsnym farszem

Burgery w cieście drożdżowym to rewelacyjny pomysł na domowe bułki z pysznym, mięsnym nadzieniem. Są…

3 tygodnie ago

Gulaszowa z indykiem i batatami – prosty pomysł na obłędny w smaku obiad

Gulaszowa z indykiem i batatami to pyszne, rozgrzewające danie jednogarnkowe, które świetnie sprawdzi się na…

3 tygodnie ago