Zapiekanka ziemniaczana z białą kiełbasą
Zapiekanka ziemniaczana z białą kiełbasą i sosem chrzanowym to pyszny pomysł na domowy obiad dla całej rodziny. Jest niezwykle smaczna, sycąca i aromatyczna. Robi się ją błyskawicznie i równie szybko znika z talerzy. Zapiekankę podajemy na ciepło z ulubioną surówką – taka z buraczków będzie pasować idealnie.
W Polsce przyjęło się, że białą kiełbasę spożywamy jedynie w okolicach Wielkanocy i zapominamy o niej w pozostałej części roku. A szkoda, gdyż biała kiełbasa jest jedną ze zdrowszych kiełbas jakie możemy znaleźć w sklepach. Jest bardziej naturalna, gdyż producenci zazwyczaj dodają do niej mniej konserwantów, barwników i regulatorów smaku. Co prawda nie jest to niestety regułą, dlatego zawsze czytajmy ich skład przed zakupem.
Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w cienkie plastry. Cebule kroimy w piórka. Kiełbasę nakłuwamy w kilku miejscach. Śmietanę mieszamy z chrzanem i przyprawami. Na dnie naczynia żaroodpornego układamy ziemniaki, na nie kiełbasy (w całości), a następnie cebule. Całość zalewamy śmietaną z chrzanem. Zapiekankę pieczemy pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do 180 C przez około 45 minut. Następnie zdejmujemy przykrycie i pieczemy jeszcze około 15 minut, aby całość ładnie się zarumieniła.
Curry z kurczakiem i szpinakiem to prosty, szybki i bardzo smaczny obiad, który przygotujesz praktycznie…
Duo Chmurka – szybka pianka jogurtowa to prosty, lekki i efektowny deser, który przygotujesz bez…
Swojska patelnia z kiełbasą i pieczarkami to idealny pomysł na ciepły, domowy posiłek, który przygotujesz…
Sałatka Meksykańska z Kabanosem i Ananasem to idealna propozycja dla tych, którzy lubią połączenie słodkości…
Ciasto Złota Jabłonka to delikatny biszkopt z jabłkami, przełożony lekkim kremem orzechowym i ozdobiony puszystą…
Tortilla śniadaniowa z jajkiem to pomysł na ciepłe, sycące i ekspresowe śniadanie, które zrobisz w…
View Comments
Przepis super,szkoda tylko że po godzinie ziemniaki nadal są surowe,może wypadałoby napisać że trzeba je najpierw podgotować aby danie się zrobiło w podanym czasie...
Nie wiem jakim cudem po godzinie ma Pani nadal surowe ziemniaki. Może piekarnik się popsuł?
U mnie ziemniaki były obgotowane, a kiełbasa podsmażona. Tak się też łatwiej kroi zapiekankę na porcje :)
Nie widzę sensu we wcześniejszej obróbce składników, nie lubię dokładać sobie dodatkowej roboty ;)