Dania główne

Zapiekanka ziemniaczana z grzybami

Zapiekanka ziemniaczana z grzybami leśnymi do świetny przepis na jesienny obiad, kiedy sezon na grzyby w pełni. Jest bardzo smaczna, szybka do zrobienia i sycąca.

Ponieważ uwielbiam chodzić po lesie i zbierać grzyby, zawsze jest ich u mnie pod dostatkiem. Zazwyczaj robię po prostu sos grzybowy, który jest pyszny do klusek śląskich czy kopytek. Tym razem jednak postanowiłam pokombinować i zrobiłam taką właśnie zapiekankę, która okazała się bardzo pyszna.

 

Składniki na zapiekankę ziemniaczaną z grzybami leśnymi:

  • 8-9 średnich ziemniaków
  • 400 g świeżych grzybów różnego rodzaju (miałam podgrzybki)
  • 200 g śmietany 30%
  • 2 jajka
  • por
  • 2 ząbki czosnku
  • duży pomidor albo dwa małe
  • mały pęczek natki pietruszki
  • sól, pieprz, rozmaryn, papryka ostra

Przygotowanie

Ziemniaki gotujemy w mundurkach, tak aby były miękkie, ale nierozwalające się. Studzimy je, obieramy ze skórki i kroimy w plastry.

Grzyby oczyszczamy dokładnie, płuczemy i kroimy w plastry. Na patelnię z rozgrzanym olejem wrzucamy pora pokrojonego w półplastry i przeciśnięty przez praskę czosnek. Kiedy por lekko się podsmaży dodajemy grzyby i całość smażymy, aż wszystkie składniki będą miękkie. Dodajemy sól i pieprz do smaku.

Śmietanę roztrzepujemy z jajkami i przyprawami. Pomidora nacinamy lekko nożem na krzyż. Zalewamy wrzącą wodą i odstawiamy na 5-8 minut. Następnie wyjmujemy z wody i zdejmujemy skórkę, która teraz będzie łatwo odchodzić. Pomidora kroimy w plastry.

Na dnie naczynia żaroodpornego układamy połowę ziemniaków, na nie grzyby, następnie resztę ziemniaków. Całość zalewamy śmietaną z jajkami, a na wierzchu układamy plastry pomidora.

Zapiekankę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy około 35 minut, aż wierzch będzie zarumieniony. Po wyjęciu z piekarnika zapiekankę posypujemy posiekaną natką pietruszki.

Zobacz inne przepisy z grzybami:

Jaglane Kluski Z Sosem Grzybowym

Sos Grzybowy

Aromatyczna, Aksamitna Zupa Grzybowa

Tarta Ze Świeżymi Grzybami

Gulasz Wołowy Z Grzybami

Sos Grzybowy Z Makaronem I Kurczakiem

Milena

Dzień dobry, nazywam się Milena Kierzkowska i prowadzę ten blog kulinarny od 2011 roku. Preferuję prostą, domową kuchnię i staram się, aby moje przepisy nie były zbyt skomplikowane i mógł je wykonać każdy, nawet nie mający pojęcia o gotowaniu.

Share
Published by
Milena

Recent Posts

Curry z kurczakiem i szpinakiem – szybkie, aromatyczne i idealne na obiad

Curry z kurczakiem i szpinakiem to prosty, szybki i bardzo smaczny obiad, który przygotujesz praktycznie…

3 dni ago

Duo Chmurka – szybka pianka jogurtowa, lekka i efektowna

Duo Chmurka – szybka pianka jogurtowa to prosty, lekki i efektowny deser, który przygotujesz bez…

5 dni ago

Swojska patelnia z kiełbasą i pieczarkami – prosty przepis na szybki i pyszny obiad

Swojska patelnia z kiełbasą i pieczarkami to idealny pomysł na ciepły, domowy posiłek, który przygotujesz…

1 tydzień ago

Sałatka Meksykańska z Kabanosem i Ananasem – ekspresowa przekąska na każdą okazję

Sałatka Meksykańska z Kabanosem i Ananasem to idealna propozycja dla tych, którzy lubią połączenie słodkości…

1 tydzień ago

Ciasto Złota Jabłonka – biszkopt z jabłkami i kremem orzechowym

Ciasto Złota Jabłonka to delikatny biszkopt z jabłkami, przełożony lekkim kremem orzechowym i ozdobiony puszystą…

2 tygodnie ago

Tortilla śniadaniowa z jajkiem – szybki i pyszny przepis

Tortilla śniadaniowa z jajkiem to pomysł na ciepłe, sycące i ekspresowe śniadanie, które zrobisz w…

2 tygodnie ago