Surówka kopenhaska
Surówka kopenhaska z sałaty lodowej, marchewki i ogórków konserwowych jest lekka, zdrowa i bardzo pyszna. Idealnie pasuje do wszelkiego rodzaju mięs, ale można ją również jeść jako samodzielny posiłek. Poniższa porcja wystarcza mi na jakieś 3 dni, sałatka bez problemu może tyle stać w lodówce i nie traci na jakości.
Sałatę rwiemy na małe kawałki lub siekamy nożem (jeśli mamy plastikowy, gdyż sałaty nie powinno się kroić nożem metalowym). Cebulę kroimy w drobną kostkę. Szczypiorek i natkę pietruszki siekamy. Marchew obieramy i ścieramy na tarce o średnich oczkach. Na tej samej tarce ścieramy również ogórki.
Wszystkie warzywa przekładamy do jednej miski, dodajemy musztardę (opcjonalnie, jeśli nie lubimy można zrezygnować), jogurt i przyprawy. Mieszamy dokładnie do połączenia się składników. Surówkę odstawiamy na przynajmniej godzinę do lodówki.
Karkówka w marynacie BBQ z piekarnika to pomysł na pyszne, domowe danie w amerykańskim stylu.…
Rolada z kurczaka nadziewana pieczarkami i papryką to danie, które łączy soczyste mięso i aromatyczny…
Masz ochotę na sernik, który zawsze wychodzi i robi wrażenie na gościach? Ten sernik łaciaty…
Kiełbasa zapiekana w jajku to pomysł na sycące i niezwykle proste danie, które przygotujesz bez…
Ciasto jogurtowe ze śliwkami to jeden z tych wypieków, które zawsze się udają i zachwycają…
Tosty z gofrownicy to szybki sposób na pyszne i sycące danie, które można przygotować zaledwie…