Wszystkie Przepisy

Pasta z boczku – na kanapki

Pasta z boczku, coś jak wojskowa metka to przepyszny dodatek do pieczywa. Smakuje wyśmienicie ze świeżym chlebem i ogórkiem kiszonym. Pasta jest bardzo szybka i prosta do zrobienia, ale na pewno nie dla osób, które przeliczają kalorie, gdyż jakby nie patrzeć, boczek jest tłustym mięsem.

Składniki na pastę z boczku:

  • 400 g boczku wędzonego
  • po kilka ziaren ziela angielskiego i liści laurowych
  • średnia cebula
  • łyżeczka musztardy
  • sól, pieprz, majeranek

Przygotowanie

Boczek przekładamy do garnka, dodajemy pół łyżeczki soli, liście laurowe i ziele angielskiego. Boczek zalewamy wodą i gotujemy na wolnym ogniu przez około 30 minut, aż stanie się miękki. Następnie wyjmujemy z wody i odstawiamy do wystygnięcia.

Od boczku odkrawamy twardą skórę. Mielimy go wraz z obraną cebulą w maszynce do mięsa na dużych oczkach. Do masy dodajemy musztardę, majeranek, sól i pieprz. Całość mieszamy dokładnie, przekładamy do słoika i odstawiamy do lodówki.

Pasta z boczku

Zobacz inne przepisy na pasty kanapkowe:

Pasta Jajeczna Z Suszonymi Pomidorami

Pasta Na Kanapki Z Sardynkami

Pasta Twarogowa Do Pieczywa

Pasta Z Ryby W Pomidorach

Milena

Dzień dobry, nazywam się Milena Kierzkowska i prowadzę ten blog kulinarny od 2011 roku. Preferuję prostą, domową kuchnię i staram się, aby moje przepisy nie były zbyt skomplikowane i mógł je wykonać każdy, nawet nie mający pojęcia o gotowaniu.

View Comments

  • Fantastyczny przepis. Szukałem takiego smaku już od dawna. I proszę, znalazłem. Świetny sposób wykorzystania boczku wędzonego. Korzystam z Pani pomysłów i efekt jest zawsze taki sam - bajka.
    Dziękuję za inspirację i życzę powodzenia.

Share
Published by
Milena

Recent Posts

Karkówka w marynacie BBQ z piekarnika – soczysta i aromatyczna

Karkówka w marynacie BBQ z piekarnika to pomysł na pyszne, domowe danie w amerykańskim stylu.…

21 godzin ago

Rolada z kurczaka nadziewana pieczarkami i papryką – prosty przepis krok po kroku

Rolada z kurczaka nadziewana pieczarkami i papryką to danie, które łączy soczyste mięso i aromatyczny…

6 dni ago

Sernik łaciaty z ciastem czekoladowym – zawsze się udaje

Masz ochotę na sernik, który zawsze wychodzi i robi wrażenie na gościach? Ten sernik łaciaty…

1 tydzień ago

Kiełbasa zapiekana w jajku z warzywami – prosty przepis z piekarnika

Kiełbasa zapiekana w jajku to pomysł na sycące i niezwykle proste danie, które przygotujesz bez…

2 tygodnie ago

Ciasto jogurtowe ze śliwkami – puszyste, wilgotne i mięciutkie

Ciasto jogurtowe ze śliwkami to jeden z tych wypieków, które zawsze się udają i zachwycają…

2 tygodnie ago

Tosty z gofrownicy – chrupiące i szybkie w przygotowaniu

Tosty z gofrownicy to szybki sposób na pyszne i sycące danie, które można przygotować zaledwie…

3 tygodnie ago