Kurczak w musztardzie
Kurczak w musztardzie i miodzie pieczony z ziemniakami i cebulą to sprawdzony przepis na pyszny i szybki obiad dla całej rodziny. Jest to danie bardzo proste do przygotowania, a jeśli zamarynujemy kurczaka dzień wcześniej, to resztę przygotujemy błyskawicznie. Do kurczaka z ziemniakami wystarczy podać surówkę i obiad mamy gotowy. Polecam!
Na marynatę:
Udka myjemy i osuszamy. Składniki na marynatę mieszamy dokładnie ze sobą. Kurczaka smarujemy gruntownie marynatą i odstawiamy na minimum godzinę do lodówki (a najlepiej, żeby marynował się przynajmniej 12 godz). Po tym czasie obrane ziemniaki kroimy w plastry. Cebule kroimy w piórka. Ziemniaki i cebulę mieszamy ze sobą, dodajemy sól i rozmaryn.
Warzywa układamy na dnie naczynia żaroodpornego, a na nich układamy kurczaka. Całość pieczemy przez około godzinę w temp 180 C pod przykryciem. Następnie zdejmujemy pokrywkę i pieczemy jeszcze 15-20 minut, aby skórka z kurczaka się ładnie zarumieniła.
Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem to danie, które nie tylko doskonale smakuje, ale…
Ciasto Marzenka to elegancki i efektowny deser, który łączy w sobie delikatny biszkopt kakaowy i…
Te ogórki to prawdziwy słoikowy hit, który robi furorę co roku w mojej spiżarni. Są…
Sałatka Słoikowa od Teściowej to sprawdzony przepis na domowe przetwory warzywne, który warto mieć w…
Burgery w cieście drożdżowym to rewelacyjny pomysł na domowe bułki z pysznym, mięsnym nadzieniem. Są…
Gulaszowa z indykiem i batatami to pyszne, rozgrzewające danie jednogarnkowe, które świetnie sprawdzi się na…