Kurczak w musztardzie
Kurczak w musztardzie i miodzie pieczony z ziemniakami i cebulą to sprawdzony przepis na pyszny i szybki obiad dla całej rodziny. Jest to danie bardzo proste do przygotowania, a jeśli zamarynujemy kurczaka dzień wcześniej, to resztę przygotujemy błyskawicznie. Do kurczaka z ziemniakami wystarczy podać surówkę i obiad mamy gotowy. Polecam!
Na marynatę:
Udka myjemy i osuszamy. Składniki na marynatę mieszamy dokładnie ze sobą. Kurczaka smarujemy gruntownie marynatą i odstawiamy na minimum godzinę do lodówki (a najlepiej, żeby marynował się przynajmniej 12 godz). Po tym czasie obrane ziemniaki kroimy w plastry. Cebule kroimy w piórka. Ziemniaki i cebulę mieszamy ze sobą, dodajemy sól i rozmaryn.
Warzywa układamy na dnie naczynia żaroodpornego, a na nich układamy kurczaka. Całość pieczemy przez około godzinę w temp 180 C pod przykryciem. Następnie zdejmujemy pokrywkę i pieczemy jeszcze 15-20 minut, aby skórka z kurczaka się ładnie zarumieniła.
Miękkie, puszyste i gotowe w niecałe 20 minut – te bułki twarogowe z air fryera…
Karkówka w marynacie BBQ z piekarnika to pomysł na pyszne, domowe danie w amerykańskim stylu.…
Rolada z kurczaka nadziewana pieczarkami i papryką to danie, które łączy soczyste mięso i aromatyczny…
Masz ochotę na sernik, który zawsze wychodzi i robi wrażenie na gościach? Ten sernik łaciaty…
Kiełbasa zapiekana w jajku to pomysł na sycące i niezwykle proste danie, które przygotujesz bez…
Ciasto jogurtowe ze śliwkami to jeden z tych wypieków, które zawsze się udają i zachwycają…