Okazyjne

Szybkie oponki z serków homogenizowanych

Szybkie oponki z serków homogenizowanych to bardzo dobra propozycja na nadchodzący Tłusty Czwartek. Są bardzo proste do zrobienia i zawsze wychodzą. Wystarczy tylko zmieszać wszystkie składniki ze sobą, wykroić oponki i usmażyć je na oleju. Są puszyste, delikatne i mięciutkie. Najlepiej smakują od razu po usmażeniu, gdyż na drugi dzień delikatnie twardnieją. Myślę jednak, że rzadko kiedy dotrwają do drugiego dnia, u mnie zawsze znikają od razu.

Składniki na szybkie oponki z serków homogenizowanych (około 18 sztuk):

  • 300 g serka homogenizowanego waniliowego (2 opakowania)
  • 0,5 kg mąki pszennej
  • 100 g cukru (pół szklanki)
  • 3 jajka
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • łyżeczka proszku do pieczenia

Ponadto:

  • olej rzepakowy do smażenia
  • cukier puder do posypania

 

Przygotowanie

Wszystkie składniki na oponki przekładamy do jednej miski i ręcznie lub za pomocą miksera z hakiem zagniatamy ciasto. Ciasto wyjmujemy z miski na blat, podsypujemy odrobiną mąki i rozwałkowujemy na grubość mniej więcej 0,5-0,8 cm. Z ciasta wykrawamy szklanką koła, a na środku każdego koła wykrawamy kieliszkiem mniejsze. Ciasto, które pozostanie po wykrawaniu oponek, ponownie zagniatamy i rozwałkowujemy. Oponki smażymy na głębokim oleju (najpierw go dobrze rozgrzewamy) z obu stron na złoty kolor. Po usmażeniu odsączamy je z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Lekko wystudzone oponki obsypujemy cukrem pudrem (można również posmarować je lukrem).

Szybkie oponki z serków homogenizowanych

Zobacz inne przepisy na Tłusty Czwartek:

Faworki Z Piekarnika

Mini Pączki Z Serka Homogenizowanego (104 Kcal)

Dietetyczne Pączki Z Piekarnika (146 Kcal)

Domowe Pączki Z Dżemem

Niezwykle Szybkie Mini Pączki Z Żurawiną I Imbirem

Mini Pączki Bananowe W 15 Minut

Milena

Dzień dobry, nazywam się Milena Kierzkowska i prowadzę ten blog kulinarny od 2011 roku. Preferuję prostą, domową kuchnię i staram się, aby moje przepisy nie były zbyt skomplikowane i mógł je wykonać każdy, nawet nie mający pojęcia o gotowaniu.

Share
Published by
Milena

Recent Posts

Błyskawiczne bułki twarogowe z air fryera

Miękkie, puszyste i gotowe w niecałe 20 minut – te bułki twarogowe z air fryera…

2 godziny ago

Karkówka w marynacie BBQ z piekarnika – soczysta i aromatyczna

Karkówka w marynacie BBQ z piekarnika to pomysł na pyszne, domowe danie w amerykańskim stylu.…

3 dni ago

Rolada z kurczaka nadziewana pieczarkami i papryką – prosty przepis krok po kroku

Rolada z kurczaka nadziewana pieczarkami i papryką to danie, które łączy soczyste mięso i aromatyczny…

1 tydzień ago

Sernik łaciaty z ciastem czekoladowym – zawsze się udaje

Masz ochotę na sernik, który zawsze wychodzi i robi wrażenie na gościach? Ten sernik łaciaty…

2 tygodnie ago

Kiełbasa zapiekana w jajku z warzywami – prosty przepis z piekarnika

Kiełbasa zapiekana w jajku to pomysł na sycące i niezwykle proste danie, które przygotujesz bez…

2 tygodnie ago

Ciasto jogurtowe ze śliwkami – puszyste, wilgotne i mięciutkie

Ciasto jogurtowe ze śliwkami to jeden z tych wypieków, które zawsze się udają i zachwycają…

3 tygodnie ago