Zapiekanka ziemniaczana z szynką w sosie beszamelowym to rewelacyjna, prosta i tania potrawa na sycący obiad dla całej rodziny. Jest wyjątkowo smaczna, powinna więc zasmakować nawet największym niejadkom. Jej składniki można też swobodnie modyfikować, np. zamiast pora dodać cebulę, a szynkę wymienić na kiełbasę albo boczek.
Składniki na zapiekanka ziemniaczaną z szynką w sosie beszamelowym:
- 7-8 średnich ziemniaków
- średnia marchew
- por
- około 300 g szynki
- 300 g pieczarek
- 3 pomidory
- 150 g sera żółtego
- sól, pieprz, pieprz ziołowy, suszone pomidory (przyprawa)Na sos beszamelowy:
- łyżka masła
- łyżka mąki pszennej
- szklanka mleka
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Przygotowanie
Ziemniaki i marchew gotujemy w mundurkach na półtwardo. Następnie studzimy i obieramy. Ziemniaki kroimy w plastry grubości około 1 cm, marchew w cienkie plasterki. W plasterki kroimy również pora i pieczarki. Oba składniki podsmażamy razem na patelni. Szynkę kroimy w paski. Pomidory parzymy w gorącej wodzie przez jakieś 10 minut, po tym czasie obieramy ze skórki, która będzie łatwo schodzić i kroimy w dość grubą kostkę. Ser ścieramy na tarce.
Łyżkę masła rozpuszczamy w rondelku, następnie dodajemy mąkę i mieszamy. Kiedy zasmażka będzie miała gładką konsystencję wlewamy mleko. Sos cały czas energicznie mieszamy do momentu zagotowania. W międzyczasie dodajemy do niego przyprawy. Sos zdejmujemy z palnika.
Na dnie naczynia żaroodpornego układamy połowę ziemniaków. Następnie wsypujemy pieczarki z porem i rozkładamy równomiernie. Na pieczarkach układamy szynkę, potem marchew i wsypujemy przyprawy. Na to układamy resztę ziemniaków oraz pomidory. Całość oblewamy sosem beszamelowym i posypujemy serem żółtym. Zapiekankę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i zapiekamy przez około 30 minut.
Zostaw odpowiedź