Szybka surówka z młodej kapusty i rzodkiewki
Szybka surówka z młodej kapusty i rzodkiewki jest prosta do przygotowania i bardzo smaczna. Stanowi idealny dodatek do obiadu w czasie upalnych letnich dni. Doskonale pasuje również do grillowanych mięs czy burgerów. Poza sezonem można użyć kapusty pekińskiej lub zwykłej białej, choć wiadomo, że ta młoda jest najpyszniejsza.
Z kapusty odrywamy wierzchnie liście, kroimy ją na ćwiartki i drobno siekamy nożem lub na szatkownicy. Ogórka i rzodkiewki ścieramy na tarce o dużych oczkach. Warzywa przekładamy do jednej miski, posypujemy około pół łyżeczki soli, mieszamy dokładnie i odstawiamy na jakieś 15 minut. Po tym czasie odlewamy wodę, jeśli zebrała się na dnie miski. Dodajemy posiekany szczypiorek, oraz jogurt wymieszany z majonezem. Całość mieszamy. Surówka jest gotowa do podania.
Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem to danie, które nie tylko doskonale smakuje, ale…
Ciasto Marzenka to elegancki i efektowny deser, który łączy w sobie delikatny biszkopt kakaowy i…
Te ogórki to prawdziwy słoikowy hit, który robi furorę co roku w mojej spiżarni. Są…
Sałatka Słoikowa od Teściowej to sprawdzony przepis na domowe przetwory warzywne, który warto mieć w…
Burgery w cieście drożdżowym to rewelacyjny pomysł na domowe bułki z pysznym, mięsnym nadzieniem. Są…
Gulaszowa z indykiem i batatami to pyszne, rozgrzewające danie jednogarnkowe, które świetnie sprawdzi się na…