Ciasta i desery

Ciasto Poduszkowiec – prosty i sprawdzony przepis

Ciasto Poduszkowiec to sernik połączony z ciastem czekoladowym. Jest bardzo proste i szybkie do zrobienia, a do tego efektownie wygląda. Ciasto wychodzi delikatne i puszyste. Polecam wszystkim łasuchom!

Składniki na ciasto Poduszkowiec:

Ciasto:

  • 5 jajek
  • 250 g mąki
  • 180 g cukru
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 125 ml oleju
  • 125 ml wody
  • 4 łyżeczki kakao
  • tabliczka gorzkiej czekolady (100g)

Masa serowa:

  • 500 g mielonego sera
  • opakowanie budyniu waniliowego
  • 100 g cukru

 

Przygotowanie

Czekoladę rozpuszczamy (w kąpieli wodnej czy mikrofalówce) i studzimy. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę przesiewamy przez sito.

Jajka ubijamy w misce na puszystą białą masę. W trakcie ubijania dodajemy cukier. Po uzyskaniu odpowiedniej konsystencji, do jajek wlewamy strużką wodę i olej, nie zaprzestając ubijania. Dodajemy również przestudzoną płynną czekoladę. Do mieszanki wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Całość miksujemy krótko, do połączenia się składników. Masę przelewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Ja posługuję się blaszką o wymiarach 30×23 cm, ale może być trochę mniejsza, wtedy ciasto wyjdzie wyższe po upieczeniu.

Ser miksujemy z budyniem i cukrem. Masę serową przekładamy do rękawa cukierniczego i odcinamy końcówkę. Na ciasto czekoladowe wyciskamy poziome i pionowe pasy, tak, aby utworzyły kratkę.

Ciasto pieczemy w temperaturze 170º C, bez termoobiegu, górna i dolna grzałka, przez około 45 minut, do tzw. suchego patyczka.

 

Ciasto Poduszkowiec

Zobacz inne przepisy na ciasto z serem:

Sernik Na Zimno Z Brzoskwiniami

Jagodowa Pokusa – Sernik Na Zimno

Sernik Na Zimno Z Makiem (338 Kcal)

Aksamitny Sernik Z Bezą

Milena

Dzień dobry, nazywam się Milena Kierzkowska i prowadzę ten blog kulinarny od 2011 roku. Preferuję prostą, domową kuchnię i staram się, aby moje przepisy nie były zbyt skomplikowane i mógł je wykonać każdy, nawet nie mający pojęcia o gotowaniu.

View Comments

  • Przepraszam, ale nie rozumiem - ten budyń wsypujemy jako proszek czy zrobiony z mlekiem? Spotkalam się z tak różnymi opcjami, że wolę zapytać :)

Share
Published by
Milena

Recent Posts

Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem – kolorowa, sycąca i pyszna

Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem to danie, które nie tylko doskonale smakuje, ale…

3 dni ago

Ciasto Marzenka z wiśniami, kremem jogurtowym i polewą czekoladową

Ciasto Marzenka to elegancki i efektowny deser, który łączy w sobie delikatny biszkopt kakaowy i…

2 tygodnie ago

Słoikowy hit: ogórki z przecierem i cebulką

Te ogórki to prawdziwy słoikowy hit, który robi furorę co roku w mojej spiżarni. Są…

2 tygodnie ago

Sałatka Słoikowa od Teściowej – przepis na warzywa w delikatnej zalewie

Sałatka Słoikowa od Teściowej to sprawdzony przepis na domowe przetwory warzywne, który warto mieć w…

3 tygodnie ago

Burgery w Cieście Drożdżowym – domowe bułki z mięsnym farszem

Burgery w cieście drożdżowym to rewelacyjny pomysł na domowe bułki z pysznym, mięsnym nadzieniem. Są…

3 tygodnie ago

Gulaszowa z indykiem i batatami – prosty pomysł na obłędny w smaku obiad

Gulaszowa z indykiem i batatami to pyszne, rozgrzewające danie jednogarnkowe, które świetnie sprawdzi się na…

3 tygodnie ago