Ciasta i desery

Najlepszy piernik błyskawiczny

Zapraszam na szybką i tanią wersję piernika. Ciasto jest pyszne, wilgotne i miękkie od razu po upieczeniu. Przełożone powidłami i oblane polewą czekoladową wręcz rozpływa się w ustach. Pozostaje mięciutkie i wilgotne nawet na trzeci dzień po upieczeniu (zapewne nawet dłużej, ale nigdy nie udało nam się tego sprawdzić – zawsze znika błyskawicznie). Jeśli na ostatnią chwilę szukacie pysznego ciasta na święta, to coś w sam raz – piernik można przygotować nawet w wigilię czy pierwszy dzień świąt – będzie gotowy od razu po wystudzeniu.

Składniki na piernik (blaszka 28×23 cm):

  • 3 jajka
  • 200 g cukru (szklanka)
  • 300 g mąki pszennej (2 szklanki)
  • 300 ml oleju (szklanka)
  • 300 ml śmietany 18% (szklanka)
  • łyżeczka sody
  • 2 łyżeczki kakao
  • łyżka przyprawy do piernika (można więcej jeśli lubicie bardziej korzenny aromat)
  • 150 g konfitury śliwkowej

Ponadto:

  • około 100 g konfitury śliwkowej
  • tabliczka gorzkiej czekolady
  • 200 ml śmietany 30%

 

Przygotowanie

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę przesiewamy przez sito i mieszamy z sodą, kakao i przyprawą do piernika. Jajka ubijamy z cukrem. Następnie cały czas ubijając dodajemy mąkę. Po chwili wlewamy olej, śmietanę i dżem. Całość jeszcze chwilę miksujemy. Ciasto wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 C. Pieczemy około 30 minut (do tzw. suchego patyczka) w trybie góra-dół. Ciasto wyjmujemy z piekarnika i studzimy w temperaturze pokojowej.

Wystudzony piernik wyjmujemy z blaszki i przekrawamy na dwa równe blaty. Spodnią warstwę piernika smarujemy konfiturą i nakrywamy drugim blatem.

Śmietanę i podzieloną na kostki czekoladę przekładamy do rondelka i podgrzewamy od czasu do czasu mieszając, aż zacznie wrzeć. Polewę pozostawiamy na jakieś 5 minut, aby lekko przestygła i wylewamy na ciasto. Rozsmarowujemy równomiernie po całej powierzchni. Czekamy jakieś pół godziny, aby stężała.

 

Najlepszy piernik błyskawiczny

Zobacz inne przepisy na świąteczne ciasta:

Ciasto Seromakowiec (Seromak)

Makowiec Na Biszkopcie

Babka Zebra

Gwiazda Drożdżowa Z Makiem

Sernik Na Zimno Z Makiem (338 Kcal)

Babka Piaskowa

Milena

Dzień dobry, nazywam się Milena Kierzkowska i prowadzę ten blog kulinarny od 2011 roku. Preferuję prostą, domową kuchnię i staram się, aby moje przepisy nie były zbyt skomplikowane i mógł je wykonać każdy, nawet nie mający pojęcia o gotowaniu.

View Comments

  • Piernik moje ulubione ciasto, jedyne takich jakie dłużej poleży to smakuje coraz lepiej. Zawsze dodaje do niego sporą ilość cynamonu. Twój przepis jest świetny, bardzo puszczy wyszedł i co więcej nie ma śladu zakalca a miałam z tym problemy dość często.

Share
Published by
Milena

Recent Posts

Karkówka w marynacie BBQ z piekarnika – soczysta i aromatyczna

Karkówka w marynacie BBQ z piekarnika to pomysł na pyszne, domowe danie w amerykańskim stylu.…

19 godzin ago

Rolada z kurczaka nadziewana pieczarkami i papryką – prosty przepis krok po kroku

Rolada z kurczaka nadziewana pieczarkami i papryką to danie, które łączy soczyste mięso i aromatyczny…

6 dni ago

Sernik łaciaty z ciastem czekoladowym – zawsze się udaje

Masz ochotę na sernik, który zawsze wychodzi i robi wrażenie na gościach? Ten sernik łaciaty…

1 tydzień ago

Kiełbasa zapiekana w jajku z warzywami – prosty przepis z piekarnika

Kiełbasa zapiekana w jajku to pomysł na sycące i niezwykle proste danie, które przygotujesz bez…

2 tygodnie ago

Ciasto jogurtowe ze śliwkami – puszyste, wilgotne i mięciutkie

Ciasto jogurtowe ze śliwkami to jeden z tych wypieków, które zawsze się udają i zachwycają…

2 tygodnie ago

Tosty z gofrownicy – chrupiące i szybkie w przygotowaniu

Tosty z gofrownicy to szybki sposób na pyszne i sycące danie, które można przygotować zaledwie…

3 tygodnie ago