Surówka z pomidorów i ogórków konserwowych jest idealnym dodatkiem do obiadu, pieczonego mięsa czy burgerów. Robi się ją błyskawicznie i nie wymaga wiele pracy. To klasyczne połączenie pomidorów, ogórków i cebuli zasmakuje każdemu. Zimą do surówki używam ogórków konserwowych, gdyż ciężko znaleźć świeże, które byłyby smaczne, ale latem śmiało można użyć pysznych ogórków gruntowych.
Składniki na surówkę z pomidorów i ogórków do obiadu:
- średniej wielkości cebula
- 3 pomidory
- 4 ogórki konserwowe
- 3 łyżki oliwy
- pół łyżeczki cukru
- sól, pieprz
Przygotowanie
Cebulę, ogórki i pomidory kroimy w kostkę. Warzywa przekładamy do jednej miski, dodajemy oliwę, cukier, sól i pieprz. Mieszamy dokładnie. Surówkę odstawiamy na pół godziny do lodówki.
właśnie zrobiłam,smaczne 🙂